2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem lehet többé büntetlenül baszkokat ölni Izlandon

2015. április 30. 15:56

Eltörölték Izlandon azt a 400 éve érvényben lévő rendeletet, amely szerint az ország északnyugati régiójában büntetlenül lehet baszkokat gyilkolni. 

A szóban forgó dekrétumot 1615-ben adta ki Westfjords rendőrfőnöke, Ari Magnusson, mostani utódja, Jonas Gudmundsson pedig a napokban jelképesen hatályon kívül helyezte.

A rendelet hátterében egy véres esemény húzódik. Miután három, Izland felé tartó bálnavadászhajó viharba keveredett és elsüllyedt, 80 spanyolországi baszknak sikerült partot érnie. Még javában tartott a nyomozás, amikor a térség rendért felelős vezetője radikális álláspontra helyezkedett, és kijelentette, hogy a "spanyolokat teljesen büntetlenül meg lehet ölni" - magyarázta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Olafur Engilbertsson történész. Az elkövetkező hetekben több mint harminc baszk esett áldozatul a helyiekkel kialakult, máig tisztázatlan nézeteltérésnek. 

Április 22-én Gudmundsson ünnepélyesen bejelentette az egyébként évszázadokon át figyelmen kívül hagyott rendelet eltörlését. A westfjordsi Holmavikban a megölt baszkok egyik leszármazottja, Xabier Irujo és a gyilkosok egyik utódja, Magnus Raffnson közösen felavatta az áldozatok emlékére emelt sírkövet a megbékélés jegyében. Az izlandiak az utóbbi évszázadokban sokat javítottak a baszkokhoz fűződő viszonyukon, aminek ékes bizonyítéka az, hogy létezik Izlandi-Baszk Társaság is.

Izland a világ egyik legbiztonságosabb országa. A helyi rendőrségi feljegyzések vezetésének kezdete óta a rendfenntartók mindössze egyetlen alkalommal használták fegyverüket, amikor 2013 decemberében ártalmatlanná kellett tenniük egy lakása ablakából lövöldöző őrültet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár