2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi lett volna, ha örököst jelöl ki Nagy Sándor?

2015. február 12. 08:51

Se Róma, se Európa

Elképzelhető azonban, hogy Alexandrosz nem akart bizonytalanságot teremteni az öröklést illetően, s vezírjét, Perdikkaszt szánta utódjának, vallja James Romm, a New York-i Bard College kutatója, a négy éve megjelent Szellemek a trónon: Nagy Sándor halála és a trónviszályok című könyv szerzője. Ám Perdikkasz sem volt sokkal szerencsésebb, hiszen 2-3 évvel a makedón király halála után, a Ptolemaiosz ellen indított támadás során saját tisztjei ölték meg Egyiptomban. Romm szerint Perdikkasz esete is azt mutatja, hogy Nagy Sándor váratlan elhunyta miatt elkerülhetetlen volt a trónviszály.

Kérdés, hogy milyen hatással lett volna egy esetleges törvényesen kijelölt trónörökös a világpolitikai folyamatokra. Történészek szerint egy erős, szuverenitásában nem korlátozott, s a hatalmi harcok által nem gyengített uralkodó Róma létét is fenyegette volna. Egy jól időzített invázióval könnyű győzelmet arathattak volna az akkor a szamnisz háborúk (i.e. 343-290) miatt erőforrásait tekintve meggyengült város felett, megakadályozva a Római Birodalom megerősödését és felemelkedését - állítja Kenneth Sacks, a Brown Egyetem (Rhode Island) történésze.

Sőt, ha a makedónok valóban megindítják az elkerülhetetlennek tűnő támadást Róma ellen, úgy a zsidóság, a kereszténység és az iszlám története is máshogy alakul. Ami például a zsidókat illeti, könnyen lehet, hogy a birodalomban élők asszimilációja is sokkal erősebb lett volna, mint ma, a görög szokásokat akkor ugyanis a zsidóság egy része felvette. A hellenizált zsidók kevésbé szigorúan tartották be étkezési szokásaikat, a körülmetélés előtt álló fiúk szülei pedig komoly vallási-erkölcsi dilemmával szembesülhettek, hiszen a görög gymnasiumban - mint tudvalevő - meztelenül sportoltak, és ez a zsidó gyerekek számára is kényes kérdés volt.

A példák hosszasan sorolhatók, ugyanis ha nincs Róma, nem ismerjük a római technológia vívmányait - így a vízvezetéket, vagy éppen a betont -, de ha a makedón birodalom fennmarad, a mai határok is másképp festenének. "Ha nincs Római Birodalom, nincs az az Európa, amit a mai formájában ismerünk" - így Sacks. "Ki tudja, mi történik Európával: nem lesz keresztény, de ha mondjuk a vallás meg is marad, biztosan nem terjed el Európában. Mint szekta, a Közel-Keleten tovább él, már ha ki nem hal".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár