2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtehette volna Mussolini, hogy magára hagyja Hitlert a második világháborúban?

2021. február 12. 08:06 Múlt-kor

Alternatív történelem

Nézzük, hogyan alakulhattak volna az események, ha Mussolini az utolsó pillanatokban másképp dönt. A teória a következő: 1939 áprilisában, miután Olaszország elfoglalta Albániát, Hitler és Mussolini között újabb vita robban ki, ami ezúttal olyannyira súlyos, hogy Duce nem hajlandó aláírni Németországgal a szövetségi szerződést, és kihirdeti országa semlegességét. Míg a németek megszállják fél Európát, Mussolini nem tesz semmit, csak irigykedve figyeli Hitler sikereit.

1940-ben azonban már nem bírja tovább és megtámadja Görögországot, hogy megmutassa, Olaszország kellő katonai erővel rendelkezik és képes kivívni a helyét az új Európában. A hadjárat azonban katasztrófával végződik. Az olasz hadsereget visszaverik a görög határnál és mélyen Albániába szorítják. Mussolinit ez sokkolja, és mivel tart egy nagyszabású konfliktustól, gyorsan lezárja a háborút, és titokban kártérítést ajánl fel a görög kormánynak cserébe azért, hogy a görög hadsereg visszahúzódjon Albániából. Hitler örül, hogy Mussolinit megleckéztették a görögök, mert így elvesztette érdeklődését a Balkán, főként Jugoszlávia iránt, ahol Németország is érdekelt.

Ennek ellenére Olaszország semlegessége előnyt sem jelent Hitler számára, hiszen Mussolini fiai jelentős haderőt köthetnének le a déli hadszíntereken. Megpróbálja meggyőzni a Ducét, hogy vegye fel a harcot a nyugati plutokráciával és a szovjet bolsevizmussal szemben. Olaszország azonban nem lép be a háborúba, így a britek a többi fronton összpontosíthatják egységeiket a német hadsereg ellen. Az afrikai olasz terjeszkedés hiányában Hitlernek sem kell százezer embert küldenie Afrikába, és az így megspórolt egységeket felhasználhatja a keleti fronton.

A Balkánt azonban védtelenül hagyja, ez pedig súlyos stratégiai hibának bizonyul. A szövetségesek ugyanis – Churchill tervét követve – partra szállnak a Balkánon, és Ausztrián keresztül rohamozzák meg Németországot. 1943 tavaszán járunk. A német arcvonal hamarosan összeomlik és Németország kapitulál.

A semleges Mussolini elégedetten figyeli az egykori szövetséges térdre kényszerítését, miközben az országa nem szenved a háború pusztításaitól, és az öreg kontinens egyik legerősebb államává válik.

Habár a fentiek természetesen minden elemükben színtiszta spekulációt jelentenek, ilyen tálalásban talán némileg jobban látható, miért is ódzkodott valójában Mussolini olyannyira a nála erősebb és gátlástalanabb Hitler melletti elköteleződéstől – illetve az is, mennyire „rossz üzlet” volt Olaszország számára gyakorlatilag teljesen sikertelen szereplése a második világháborúban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hitler bejelenti az Anschlussot Bécsben, 1938. március 14.III. Viktor Emánuel olasz király, Mussolini és Hitler egy hadgyakorlatot figyelnek Olaszországban, 1938.Hitler, III. Viktor Emánuel és Mussolini csapatszemlét tartanak a vasútállomáson Hitler Rómából való távozása előtt, 1938. májusNeville Chamberlain brit miniszterelnök, Édouard Daladier francia miniszterelnök, Adolf Hitler, Benito Mussolini és Galeazzo Ciano olasz külügyminiszter a müncheni egyezmény aláírása előtt, 1938. szeptember 29.Szövetségesek kézfogása. Mussolini tartott egy európai háborútól, ugyanis tudta, hogy Olaszország legkorábban 1943-ra állna készen egy ilyen konfliktusra. Ennek ellenére 1940-ben végül belépett a háborúba Hitler oldalán.Mussolini, Hitler, III. Viktor Emánuel és Ilona királyné díszszemlét tekintenek meg Rómában, 1938.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár