2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Meghalt a szubatomi részecskék Nobel-díjas kutatója, Murray Gell-Mann

2019. május 28. 14:16 MTI

Élete 90. évében elhunyt Murray Gell-Mann Nobel-díjas amerikai fizikus, aki 1969-ben az elemi részecskék és a kölcsönhatásaik osztályozásával segítette az univerzum megismerését, az ezzel kapcsolatos felfedezéseiért nyerte el a tudományos világ legnagyobb elismerését.

Murray Gell-Mann
Kép forrása: The Times

Gell-Mann pénteken hunyt el Santa Fé-i otthonában, Új-Mexikóban. Halálának tényét a Santa Fé-i Kutatóintézet és a Kaliforniai Műszaki Intézet (Caltech) is megerősítette.

A tudós megújította a fizika tudományát a szubatomi részecskék nyolc csoportba sorolásával. Módszerét nyolcas útnak nevezte a buddhizmus tana, a megvilágosodás nyolcrétű ösvénye alapján.

Később kidolgozta elméletét, mellyel azonosított a kvarkokat, a Föld anyagainak láthatatlan alkotóelemeit, melyekből a mezonok és a barionok (például a proton és a neutron) felépülnek. Kísérletek is bizonyították a kvarkok létezését, és ma már ezek az objektumok szolgáltatják az univerzum megértésének fizikai alapjait – közölte a Caltech.

Gell-Mann fizikusként végzett a Yale Egyetemen, majd doktori fokozatot szerzett a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT). Kései éveiben érdeklődéssel fordult a biológia, az ökológia, a szociológia és a számítástechnika komplexitása felé.

Társalapítóként közreműködött a Santa Fé-i Intézet létrehozásában a komplex rendszerek tanulmányozása céljából, 1994-ben The Quark and the Jaguar címmel kiadott könyvében közérthető nyelven mutatta be elméleteit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár