2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legalább 42 alkalommal próbálták likvidálni Hitlert, egyik merénylet sem volt sikeres

2020. augusztus 15. 08:17 Ivan Broz

Rossz időzítések

A Harmadik Birodalom vezetőjének meggyilkolására természetesen a szövetségesek is szőttek – gyakorta hamvában holt – terveket. 1938-ban két, a szovjet titkosszolgálatnak dolgozó brit ügynök ajánlotta fel Moszkvának, hogy megölik Hitlert a kedvenc müncheni éttermében, az Osteria Bavariában, ahol ők is gyakori vendégek voltak. A szovjet főhadiszállásról azonban nem érkezett válasz, valószínűleg azért, mert akkoriban számítottak egy szovjet–német meg nem támadási paktum megkötésére.

A következő évben Noel Mason-MacFarlane ezredes, brit katonai attasé a berlini sophienstrassei lakásából akarta lelőni Hitlert, ugyanis a fürdőszobájából jó rálátása volt arra a lőtávolságon belül lévő emelvényre, ahol a Führer minden évben fogadta a jókívánságokat születésnapja alkalmából. Tervét Hitler 50. születésnapján (1939. április 20.) akarta megvalósítani, de parancsot kapott Londonból, hogy ne kíséreljen meg semmi ilyesmit.

Ezenkívül ismeretes, hogy légicsapás formájában is terveztek merényletet a Führer ellen. 1944 júniusában az amerikaiak Hitlernek az Alpokban található obersalzbergi tartózkodási helyét akarták lebombázni, de végül csak a terület feltérképezéséig jutottak.

1944. november 4-én az amerikai légierő légicsapást mért egy, az olaszországi Milánóban lévő hotelre, ahol sejtésük szerint megszállt Hitler. Ő azonban abban az időben a biztonságos Farkasodúban tartózkodott. Ezt követően, 1945. április 25-én az angolok Obersalzberg bombázásával próbálkoztak. Ekkor viszont Hitler már Berlinben volt, s öt nappal később önkezével vetett véget életének.

Tudta-e, hogy...?

• Miután elfogták Johann Georg Elsert, a Gestapo arra kényszerítette, hogy építse meg újra a Hitler elleni merénylet során használt bombáját. Szinte csodálattal vizsgálták meg, később kiképzési célokra is felhasználták a szerkezetet.

• Komoly háborús sérülései miatt Axel von dem Bussche nem vehetett részt Hitler elleni merényletkísérletekben. Szerencsésen túlélte a július 20-i Valkűr-hadműveletet követő megtorlást, így azon kevés tiszt közé tartozott, akik Hitler-ellenességük ellenére életben maradtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hitler 13 perccel kerülte el a halált 1939 novemberében a müncheni sörcsarnokbanGeorg ElserAxel von dem BusscheKlaus von StauffenbergHenning von Tresckow ezredes
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár