2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legalább 42 alkalommal próbálták likvidálni Hitlert, egyik merénylet sem volt sikeres

2020. augusztus 15. 08:17 Ivan Broz

Modell mint öngyilkos merénylő

A Rastenburg térségében kialakított Farkasodú (Wolfsschanze), Hitler kelet-poroszországi főhadiszállása sem egyszer vált színhelyévé a személye elleni merényletkísérleteknek. Erre példa 1943 novembere is, amikor az új téli egyenruhák bemutatójára készültek itt, s ennek kapcsán a Führer is beszédet mondott volna.

A főszerepet az elit 9. gyalogos hadegység hadnagya, a huszonnégy éves Axel von dem Bussche kapta, akinek – minthogy valóban is modell volt – az volt a feladata, hogy bemutassa magán az összes uniformist. Két métert is meghaladó magasságával, világos hajával és kék szemével pontos megtestesítője volt Hitler ideáljának, a nordikus típusnak.

A parancsnokot annyira sokkolta az 1942. október 5-én véghez vitt mészárlás, amelynek során az SS az ukrán Dubno városának repülőterén körülbelül 5 ezer zsidó férfit, nőt és gyereket gyilkolt meg, hogy onnantól fogva elkötelezett ellensége lett a náci despotizmusnak. Fokozatosan felvette a kapcsolatot a Stauffenberg ezredes körül szerveződő ellenállási mozgalommal, és elhatározta, hogy megöli Hitlert.

A bemutató napján előkészített egy olyan, tankok ellen használatos aknát, amely a kézigránát gyorsan reagáló gyújtószerkezetével volt kombinálva. A terv úgy szólt, hogy egy adandó alkalommal Hitler közelébe férkőzik, és önmagát is felrobbantja. 1943. november 16-án azonban a szövetséges légierő a Berlinre mért légicsapás közepette megsemmisítette azt a vonatot is, amely az egyenruhákat szállította, így a bemutató elmaradt. Az akciót Bussche kapitány 1944 februárjában újra meg akarta kísérelni, azonban januárban a harcokban elveszítette a lábát, így a modellkarrierjének vége lett.

Valkűr-hadművelet

Hitler meggyilkolására a leghíresebb és legígéretesebb kísérlet 1944. július 20-án történt, amikor egy, a Farkasodúban tartott tanácskozás alkalmával Klaus von Stauffenberg ezredesnek sikerült egy bombát rejtő táskát a térképekkel és tervrajzokkal teli asztal alá tennie, épp arra a helyre, ahol Hitler állt. Ám valaki véletlenül távolabb tolta a táskát a lábával a masszív tölgyfa asztal alá, így a hatalmas robbanáskor a bútor némiképp felfogta a nyomáshullámot.

A 24 jelen lévő közül négyen (köztük két tábornok) meghaltak, hatan megsebesültek, Hitler néhány karcolással és dobhártyasérüléssel úszta meg az esetet. A katonai hatalomátvételi-kísérlet, amelyre Berlinben került volna sor, végül az összeesküvők döntésképtelensége miatt meghiúsult. A merénylet után kétszáz magas rangú Wehrmacht-tisztet végeztek ki, köztük von Stauffenberget is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hitler 13 perccel kerülte el a halált 1939 novemberében a müncheni sörcsarnokbanGeorg ElserAxel von dem BusscheKlaus von StauffenbergHenning von Tresckow ezredes

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár