2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Kövér papok, telt asszonyok, sovány szentek: széles skálán mozgott a túlsúly megítélése a középkorban

2020. június 11. 17:33 Múlt-kor

Orvosi vélemények

A testsúlyt illetően a középkorra jellemző „orvosi” (mai szemmel nézve meglehetősen áltudományos) írások többnyire semlegesek maradtak, bár némelyik hangot adott annak, hogy a túlzott mennyiségű testzsír egészségtelen – ezt azonban legtöbbjük csak akkor hozta fel, amikor az már a mozgást vagy egyéb tevékenységet akadályozó tényezővé vált.

A középkor egyik legkülönösebb dokumentált orvosi esetének mondható I. (Kövér) Sancho leóni király 10. századi története, akit elhízása már a lovaglásban, a kardforgatásban, a feleségével együtt hálásban, de még a járásban is akadályozott – és ezért letaszították trónjáról.

A feljegyzések alapján következtetve Sancho akár 250 kilogrammot is nyomhatott, és átlagosan naponta hétszer étkezett, ilyenkor többnyire húsban gazdag fogásokat fogyasztott.

Sancho ezt követően nagyanyjához, Toda pamplonai királynéhoz menekült, akinek közbenjárásával szövetséget kötött III. Abd ar-Rahmán córdobai emírrel, aki híres zsidó orvosa és tanácsadója, Hászdái ibn Sáprut gondjaira bízta a túlsúlyos uralkodót.

Hászdái ragaszkodott ahhoz, hogy Sanchót hozzák Córdobába, megszokott környezetétől eltávolítva pedig hatékony kúrába kezdett: a történet szerint összevarrta a király száját, hogy szilárd táplálékot ne vehessen magához, és különféle gyógynövények, valamint ópium keverékével táplálta.

Az egyre fogyó Sanchót erélyes masszázsoknak is alávetette, hogy bőre a hirtelen nagymértékű fogyás ellenére továbbra is illeszkedjen alakjához.

A kúra befejeztével Sancho maga lovagolt vissza királyságába, ahol – további pamplonai, illetve omajjád segítséggel – legyőzte a trónbitorló IV. Ordoñót, és két év után folytatta félbehagyott uralkodását. Az emírrel kötött alkut azonban a maga részéről nem tartotta be – Abd ar-Rahman mintegy tíz határmenti erősséget követelt segítségéért cserébe, azonban nem sokkal később meghalt –, így a keresztény és muszlim spanyol államok közt kiújult a küzdelem.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Giotto di Bondone: Kánai menyegző (1304-1306) (kép forrása: Wikimedia Commons)VIII. Henrik egy késői páncélja (kép forrása: picryl.com)Középkori angol apáca ábrázolása (kép forrása: Wikimedia Commons)I. Sancho (kép forrása: Wikimedia Commons)Középkori anyák Lucas Cranach freskóján a norvégiai Larvik templomában (kép forrása: Wikimedia Commons)Jean-Victor Schnetz: Nagy Károly Alcuinnál (1830) (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár