2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Különös újkőkori sírt tártak fel Egyiptomban

2015. július 6. 16:01 MTI

Szokatlan óegyiptomi temetkezést tártak fel a Szaharában lengyel régészek, akik a 6500 éve elhunyt ember combcsontján ejtett bemetszéseket észleltek. Az ilyesfajta "gyógykezelés" ismeretlen volt a neolitikumban Afrikának ezen a részén.

A Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Néprajzi Intézetének kutatói 2009 óta végeznek feltárásokat Egyiptomban, a szudáni határ közelében lévő Gebel Ramlah-i régióban, Abu-Szimbeltől 140 kilométerre nyugatra. Az expedíció több fontos felfedezést is tett, egyebek között feltárta az újszülöttek temetőjét. Az idei ásatási szezonban a lengyel régészek folytatták az ókori nekropolisz feltárását, és 60 újabb sírt vizsgáltak át. Ezek egyikében aludta örök álmát az az ember, akinek a combcsontján több bemetszést is  felfedeztek a szakemberek.

Egy másik elhunyt tetemére cseréptöredékek, kőeszközök és vörös festékrögök sokaságát szórták. Az antropológiai vizsgálat során több csontdeformitást is észlelték, valamint törések nyomait fedezték fel a szakemberek. A halott fejénél egy dorkászgazella (Gazella dorcas) töredékes koponyáját találták meg a régészek. Az európai őskori vallási rituálékból kiindulva a szakemberek feltételezik, hogy a férfi valószínűleg a vadászattal kapcsolatos szertartások során használhatta a koponyát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár