2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges pénzérmével emlékezik meg Ennio Morriconéról Olaszország

2021. június 18. 12:08 MTI

Limitált darabszámú öteurós pénzérmével tiszteleg a tavaly elhunyt Ennio Morricone kétszeres Oscar-díjas olasz zeneszerző, karmester emléke előtt Olaszország.

Az olasz pénzverde szerdai közlése szerint a Grandi Artisti Italiani (Kiemelkedő Olasz Művészek) elnevezésű sorozat legújabb darabja kétféle változatban lesz elérhető.

Az ezüst emlékpénzérméből mindössze 8 ezer darab, a kétfémes ötvözetből 10 ezer darab kerül forgalomba - írja a La Repubblica című olasz lap internetes oldala.

Noha mindkettő törvényes fizetőeszköz, az érmékkel elsődlegesen a gyűjtőket célozzák meg.

Az érmék egyik oldalán Morricone portréja látható, amelyet a Repubblica Italiana felirat ölel körbe, a másik oldal a zeneszerző kezeit mutatja vezénylés közben, valamint a neve és a 2021-es dátum olvasható.

A legendás filmzenék komponistája tavaly júliusban, 91 éves korában halt meg Rómában. Karrierje során több mint 500 film zenéjét írta, köztük az Egy maréknyi dollárért és a Volt egyszer egy vadnyugat című klasszikusokét.

Öt alkalommal jelölték Oscar-díjra - 1978-ban a Mennyei napok, 1986-ban A misszió, 1987-ben az Aki legyőzte Al Caponét, 1991-ben a Bugsy, 2000-ben a Malena zenéjéért -, mielőtt 2007-ben megkapta az amerikai filmakadémia kitüntetését életművéért.

2016-ban negyven év elteltével visszatért a western műfajához, és az Aljas nyolcas című Tarantino-filmhez komponált zenéjével 87 évesen, hatodik jelölését sikerült a kategória Oscarjára váltania, megkoronázva ezzel több mint hat évtizedes, hosszú és sikeres pályafutását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár