Kínában ettek legelőször éttermekben, a franciák csak utánuk jöttek
2020. május 21. 15:12 Múlt-kor
Korábban
Az első francia éttermek erőleves bárok voltak
A legendák szerint az első éttermek megjelenése Párizsban a francia forradalomnak köszönhető, amikor is a lefejezett arisztokraták munka nélkül maradt szakácsai új utakat kerestek egyéni boldogulásukhoz. A történészek állítása szerint a jól hangzó történet csak legenda; az éttermek megjelenése ennél sokkal prózaiabb okokra vezethető vissza.
A restaurant szó a francia „restauer” helyreállítani igéből származtatható. Az első igazi éttermek jóval a francia forradalom előtt nyitották meg kapuikat. Ezek tulajdonképpen egyetlen ételt kínáltak, a lassú tűzön főtt csontlevest, a bouillon-t, amit a franciák „bouillon restaurant-nak”, azaz helyreállító, revitalizáló hatású húslevesnek is neveztek.
Az Indiana Egyetem történésze, Rebecca Spang „The Invention of the Restaurant: Paris and Gastronomic Culture” című könyvében kifejti, hogy a felvilágosodás korában, az 1760-1770-es években elindított első párizsi éttermek vendégei a gazdag kereskedők soraiból kerültek ki. Spang szerint a kifinomult üzletemberek, akiknek nem voltak arisztokrata felmenőik, azzal különböztették meg magukat a köznéptől, hogy nem a néptömegek által fogyasztott közönséges ételeket, mint a barna kenyeret, hagymát vagy kolbászt fogyasztották, hanem különleges, ínyenc ételekre vágytak. Számukra a teljesen természetes, visszafogott ízekkel rendelkező, könnyen emészthető, rengeteg tápanyagot tartalmazó bouillon maga volt a tökély.
A bouillon éttermek gyors elterjedését és sikerét Spang azzal magyarázza, hogy a vendégek nemcsak az ételt, de annak szervírozását is megkedvelték. A betérő vendég ugyanis étlapról választhatott, nem kellett pontosan egy órakor asztalhoz ülnie és kötelezően azt fogyasztania, amit a fogadós az asztalára rak. Nemsokára megjelent az asztalon az ételhez kínált bor, valamint a párolt csirke is – mégpedig menüben. Az 1780-as évek végére az egészségtudatos bouillon éttermekből kialakultak az első nagy hírű párizsi éttermek, mint például a Trois Frères vagy a La Grande Taverne de Londres.
Sült fagylalt és buggyantott tojás
Ahogy azt Kínában és Franciaországban is láthattuk, az éttermek és az éhes népes városi tömegek kéz a kézben járnak. Így nem meglepő, hogy az Újvilág első éttermei a 19. századi New Yorkban jöttek létre.
A privát étkezőszalonjairól és ezer palackos borospincéjéről híres Delmonico’s 1837-ben nyitotta meg kapuit. Az étterem, amely mind a mai napig ugyanazon a manhattani helyen található, elsőként alkalmazott asztalterítőt, és sztár séfjei nevéhez olyan ételcsodák fűződnek, mint a Delmonico steak, a buggyantott tojás Benedict módra, avagy a sült fagylalt (Baked Alaska).
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
17. A náci Németország jellemzői
V. Politikai intézmények, eszmék, ideológiák
- Ciánkapszula és pisztoly vetett véget Hitler és Eva Braun másfél napos házasságának
- Már 1918-ban lépéseket tett az egyesülés felé Németország és Ausztria
- 12 ezer, Argentínában élt náci nevét tartalmazó listára bukkantak
- Tökéletes ürügy volt a szabadságjogok megszüntetésére a Reichstag felgyújtása
- A háború utolsó napjaiban megpróbálta átvenni Hitlertől a hatalmat Hermann Göring
- Máig nem tudni pontosan, hány roma áldozata lehetett a holokausztnak
- Miért foglalkoztatták az ikrek az embereken kísérletező náci tudósokat?
- Két falu teljes kiirtásával bosszulták meg Reinhard Heydrich halálát a nácik
- Elhunyt a sobibóri haláltábor utolsó túlélőinek egyike
- Ingyen sör osztogatása miatt alakult ki tragédia II. Miklós koronázásán 12:20
- Festőként kezdte pályafutását a fényképezés egyik úttörője, Mathew Brady 10:35
- Hatásvadász bestsellereiről lett ismert a 2. világháborút is megjárt Herman Wouk tegnap
- Tiszavirág-életűnek bizonyult Norvégia első függetlensége tegnap
- A magyar történelemben Mária volt az első nő, akinek fejére került a Szent Korona tegnap
- Újabb corvinák érhetőek el az Országos Széchényi Könyvtár online felületén tegnap
- Emlékérmékkel ünnepli a független magyar pénzügyi rendszer létrehozását a Nemzeti Bank tegnap
- Nemzedéke magányát és csalódásait jelenítette meg verseiben Dsida Jenő tegnap