2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

A buzogány-bárd

A régészek egy egészen egyedi egyiptomi fegyver létezésére is találtak bizonyítékot: a bárd és a buzogány különös ötvözetére. A kőfejjel ellátott ütőfegyverek már Kr. e. 6000-től bizonyíthatóan jelen voltak Egyiptomban, az Újbirodalom idején azonban a súlyos, immár tömör fa fejből egy hajlított bronz penge is kiállt.

„Ez egy tisztán egyiptomi fegyver” – mondta el Elliott. „Lényegét tekintve egy bárd, amely mögött még több erő van.” A különleges fegyvert két kézzel használhatták körívesen lendítve, az ellenség kardjának eltörésére, illetve a legerősebb bronzpáncélokat is átzúzhatták vele.

A rövid kard

A kardok és tőrök egyáltalán nem voltak elterjedt fegyverek Egyiptomban azelőtt, hogy a hükszoszok megismertették az országgal a bronzöntés mesterfogásait. Csak ezt követően vált lehetségessé olyan kardpengéket készíteni, amelyek képesek voltak kiállni a csaták megpróbáltatásait.

Mivel a bronz nem számít a legkeményebb fémnek, a legtöbb kardot egyetlen darabként öntötték, a hegytől a markolatig, hogy csökkentsék a törés valószínűségét.

Az egyiptomi rövid kardoknak két gyakori típusa volt. Az egyik tőrszerű alakot öltött, és éles szögű, szúrásra szolgáló hegyben végződött, és a legközelebbi távolságokból alkalmazták csak. A másik hosszabb volt, pengéje egyenletes szélességű volt, és kerekebb, „vajazókés” hegyben végződött.

Ez a kardtípus a nagy, íves vágásokra volt optimális, biztonságosabb távolságból, és megfelelően erős volt ahhoz, hogy ne csorbuljon vagy törjön akkor, ha keményebb felületet, például pajzsot vagy csontot ért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Ramszesz a különleges fegyverrel a kezében egy domborművönII. Ramszesz harci szekerén a kadesi csatában (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Elektrumberakásokkal díszített gyiptomi hopes Nábluszból, a mai Jordánia területén (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy egyiptomi pikkelypáncél-elemII. Ramszesz íjával, harci szekerén a kadesi csatában az Abu Szimbel-i Ramszesz-templom egyik reliefjén (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Bronzpengéjű egyiptomi bárdok az Újbirodalom korából a firenzei Nemzeti Régészeti Múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Vonuló egyiptomi gyalogság egy domborművönEgy díszes kukri Indiából (kép forrása: Wikimedia Commons)Vasból készült görög kópisz a Kr. e. 4-5. század tájékáról (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár