2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc fegyver, amellyel az ókori Egyiptom világverő hatalommá vált

2020. december 10. 08:36 Múlt-kor

A hopes

Talán a legikonikusabb és legrettegettebb az Újbirodalom fegyverei közül a hopes (angol átírásban khopesh) nevű görbe pengéjű kard volt. Jellegzetes pengéje kérdőjelet formáz, melynek külső oldala volt megélezve, a későbbi szablyákhoz hasonlóan – nem pedig a belső, mint a sarlókon.

Az ókori egyiptomi nyelven a hopes szó az állatok mellső lábát jelenti, valószínűleg az egyenes és ívelt rész közti éles váltásról, amely a négylábúak térdére emlékeztethet.

E rendkívül félelmetes kinézetű, a különféle reliefeken gyakran ábrázolt fegyvert szintén a hükszoszoknak köszönhették az egyiptomiak, akik gyakran fáraóikat is ilyen eszközzel a kezükben ábrázolták. A gyermekkirály Tutanhamon mellé például két hopest is helyeztek sírjába.

Az ókori hadviselésben a hopes valószínűleg a bárdhoz vagy a rövid kardhoz hasonlóan másodlagos fegyverként szolgált, amellyel a végzetes csapást mérték az ellenségre közelharcban.

A különleges fegyver ezután hosszú utat járt be, és bizonyos formában ma is jelen van a világ csataterein: a görögök kópisz néven vették át a fegyver egy változatát, majd Nagy Sándor görög-makedón seregei ilyen fegyverekkel az oldalukon vonultak egészen az Indusig.

Ázsiában a kópisz a ma is elitkatonák hírében álló gurkha nép körében talált hódolókra, akik kialakították belőle a mind fegyverként, mind túlélőkésként ma már világszerte népszerű hagyományos késüket, a kukrit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
II. Ramszesz a különleges fegyverrel a kezében egy domborművönII. Ramszesz harci szekerén a kadesi csatában (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Elektrumberakásokkal díszített gyiptomi hopes Nábluszból, a mai Jordánia területén (kép forrása: Wikimedia Commons)Egy egyiptomi pikkelypáncél-elemII. Ramszesz íjával, harci szekerén a kadesi csatában az Abu Szimbel-i Ramszesz-templom egyik reliefjén (Kr. e. 1274) (kép forrása: Wikimedia Commons)Bronzpengéjű egyiptomi bárdok az Újbirodalom korából a firenzei Nemzeti Régészeti Múzeumban (kép forrása: Wikimedia Commons)Vonuló egyiptomi gyalogság egy domborművönEgy díszes kukri Indiából (kép forrása: Wikimedia Commons)Vasból készült görög kópisz a Kr. e. 4-5. század tájékáról (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár