2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Kiássák a gigantikus Lenin-fejet

2015. március 25. 14:08 MTI

Berlinben kiássák és kiállítják az 1991-ben feldarabolt és elásott, majdnem 20 méter magas Lenin-szobor fejét. A szobrot a szovjet birodalom összeomlása után, 1991 őszén kezdték lebontani sok más hasonló emlékművel együtt. A kommunista forradalmárt, a Szovjetunió első vezetőjét egy gigantikus zászlóval együtt ábrázoló szobrot több mint 120 darabra aprították.

Lenin

A Der Tagesspiegel című berlini lap beszámolója szerint kedden megállapodást kötöttek az illetékes hatóságok a többtonnás szoborfej ügyében. A gondot az okozta, hogy a Lenin-fej és a szobor többi darabja a védett, ritka fürge gyík (Lacerta agilis) egyik fő élőhelye alatt rejtőzik egy erdőben a német főváros Köpenick nevű kerületében.

A tervek szerint a védett állatokat augusztusban befogják és áttelepítik egy biztonságos területre, majd kiássák a Lenin-fejet, amely egy várhatóan októberben nyíló kiállítás egyik központi eleme lesz a spandaui citadellában. A "Leleplezve - Berlin és emlékművei" című tárlat a német főváros több korszakából mutatja be a köztéri szobor- és emlékműtermést, valamint azt, hogy miként viszonyul Berlin a korábbi korszakokból származó emlékműveihez.

A gránitból készült Lenin-szobor a szovjet "udvari szobrásznak" is nevezett Nyikolaj Tomszkij, a szovjet művészeti akadémia egykori elnöke munkája. A 19 méter magas alkotást 1970-ben, Lenin századik születésnapja alkalmából állították fel a Friedrichshain városrészben fekvő, akkor Lenin térnek, ma az Egyesült Nemzetek terének nevezett téren, amelyet a környező magasházak miatt a szocialista városépítészet egyik fő példájaként tartanak számon.

A szobrot a szovjet birodalom összeomlása után, 1991 őszén kezdték lebontani sok más hasonló emlékművel együtt. A kommunista forradalmárt, a Szovjetunió első vezetőjét egy gigantikus zászlóval együtt ábrázoló szobrot több mint 120 darabra aprították. A munka a tervezettnél tovább tartott, 1992-ben ért véget, nemcsak a művelet bonyolultsága miatt, hanem azért is, mert sokan tiltakoztak a szobor eltávolítása ellen és igyekeztek akadályozni a bontást.

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!