2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki lehetett az igazi Robin Hood?

2021. november 7. 07:00 Múlt-kor

Robin Hood az angol történelem egyik legismertebb alakja az egész világon. Filmek és filmsorozatok, mesék és regények sora szól a gazdagokat megkopasztó és a szegényeket gyarapító hősről, aki szimbóluma lett az angolszász és normann szembenállásnak, és olykor merítettek belőle a nacionalisták is. De a számos legendás alak közül vajon ki lehetett az igazi Robin Hood?

A legendás erdei csapat

Ha feltesszük a kérdést, hogy ki volt Robin Hood, a válaszok alighanem nagyon hasonlítani fognak egymásra. Csuklyás Robin a sherwoodi erdőben bujkáló ellenálló, aki a Vidám Cimborák nevű csapat élén állt, és egyfajta gerillataktikával küzdött az ellenfeleivel. Ők pedig nem voltak kevesen. Legelőször is ott volt a nottinghami bíró, aki súlyos adókkal terhelte a vára körüli népeket. A másik hangsúlyos ellenfele Földnélküli János, a (leendő) angol király volt. Bátyja, Oroszlánszívű Richárd (1189–1199) a harmadik keresztes háború után fogságba esett, és az öcs az ő távollétét akarta kihasználni arra, hogy átvegye az uralmat.

Robin Hoodnak nemcsak az ellenfelei, de a barátai is „állandó” karakterek. A legismertebbek között találjuk Little Johnt, aki a Vidám Cimborák második embere, és a történetek egy részében saját csapatot vezet. Ikonikus alakja e körnek még Tuck barát, a borissza szerzetes, Robin barátja. Természetesen nem maradhat ki a sorból Robin szerelme, Lady Marion sem. És ott van még Skarlát Will is, aki Robin Hoodnak ilyen-olyan rokonaként bukkan fel az egyes történetekben. Bár akad olyan filmes alkotás, amely árulóként mutatja be, valójában valamennyi irodalmi műben, amelyben szerepel a neve, ő Robin Hood leghűségesebb társa.

Egyszer minden elkezdődik

Ha elindulunk az időben visszafelé a lejegyzett történetekben, akkor csakhamar rájöhetünk arra, hogy az említett XII. század végi időszakból nem találunk Robin Hoodra vonatkozó feljegyzéseket. Ennek az oka vélhetően az lehet, hogy a hős irodalmi alakként jelenik meg, és eleinte csupán egyszerű utalásként találkozunk a személyével. Először William Langland költeményében, a Piers Plowman látomásában olvashatunk róla. Ebben az 1377 körül keletkezett műben Sloth, egy részeges pap azt állítja, hogy bár nem tudja a Miatyánkot, de ismeri Robin Hood történetét. Ez a mű azonban értelemszerűen nem a sherwoodi erdőben bujkáló hősről szól.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2021. őszi különszámában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár