2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Léggömbök, léghajók és Zeppelinek Budapest fölött

2021. november 29. 16:40

Léghajó az Iparcsarnok légterében

1905. A beköszöntő 20. század magával hozta a földi és légi közlekedés forradalmát. Az 1900-as évek elején a városligeti Iparcsarnok volt a helyszíne az egyre nagyobb szabású automobil-kiállításoknak, amelyeken nem csupán a különféle gépkocsikat mutatták be, hanem a légi közlekedés hazai és külföldi eszközeit és azok gyártóit is felvonultatták.

Az 1905 májusában rendezett Nemzetközi Automobil Kiállítás, amelyet József Ágost főherceg nyitott meg, rengeteg nézőt vonzott. A kiállításnak külön léghajóosztálya volt, amelyet a Vasárnapi Ujság tudósítója így mutatott be:

„Nem csak automobil-járművek s azokhoz tartozó eszközök, készülékek gazdag gyűjteménye látható a kiállításon, hanem léghajók, repülő gépek is. Ott van az ismert Turul, valamint többféle gömb- és körtealaku léghajó kis mintája, s nem hiányzik a világhírre jutott André és Santos Dumont léghajójának mintája sem. Ki vannak állítva léghajókban használt meteorológiai műszerek és készülékek, felszerelési tárgyak, a Magyar Aéro club által három éven át rendezett légiutazások átnézete, valamint sok fénykép felvétel. Ott van Lipót Salvator főherczeg gömbléghajója is. Egy 1000 köbméteres gömb és egy 600 köbméteres sárkányhajó teljes felszerelésével. Nagy tömegével hat a Lorenc és Lorenc budapesti czég 300 lóerejű léghajómotora két hatalmas légcsavarral.”

Az Iparcsarnok belső terében lebegő hatalmas, szivar alakú léghajó valóban különleges látványosságnak számított. A kiállítás ideje alatt légballonos felszállást és nagy érdeklődéssel kísért, automobilos léghajóüldözést is rendeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Godard kapitány léggömbjének katasztrófája korabeli újságrajzonUtasok a 452. felszállására készülő léggömb kosarábanA katonai léghajó felszállásaA Ballon Captifot földhöz rögzítő 37 mm-es kötelet egy csigával vezették a gőzgéphezAz utasokat szállító kosár és a gázzal töltött gömb közötti kötélzetA katonai léghajó kiállítási tárgyként a Városligeti-tó partjánA katonai léghajó személyzeteAz Iparcsarnokban lebegő hatalmas léghajó az 1905-ös közlekedési kiállításonA 206 méter hosszú Graf Zeppelin léghajó elhalad a Városliget felett

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár