2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kannibál szellemek és vérszomjas teremtmények: hét híres mitológiai szörny

2022. április 5. 14:25 Kulcsár Ádám

A wendigo, a kannibál szellem

„A wendigo kísértetiesen sovány volt, szikkadt bőre szorosan tapadt csontjaira. Arcszíne a halál hamuszürkéje, szemei mélyen üregeikbe süllyedtek. A wendigo úgy nézett ki, mint egy ösztövér csontváz, amely épp most kelt ki a sírból. Az ajkai cafatosak és véresek. Tisztátalan húsa gennyesedett, a rothadás, halál és nyomorúság szagát árasztotta magából” – mutatta be Basil H. Johnston kutató az algonkin nyelvet beszélő, észak-amerikai és kanadai indiánok hírhedt mitológiai lényét.

A rosszindulatú, emberevő, kannibál szellem a több ezer éves legendák szerint képes volt megszállni az embereket. A hideghez és a télhez kapcsolták őt, valamint az éhezéshez és az éhhalálhoz. Tulajdonképpen a wendigo a falánkság, önzőség és kapzsiság megtestesülése, aki nem tud leállni, csillapíthatatlan étvágyával mindig új áldozatokra vadászik, miközben a Nagy-tavak környékén járja a vadont.

Az indiánok hite szerint maga az ember is képes átváltozni ezen lénnyé, ha részt vett a számukra különösen tabunak számító kannibalizmusban, vagy ha álmában megszállta egy wendigo szelleme.

1661-ben egy csoport jezsuita misszionárius az Ottawa folyó menti lakó indiánok földjére utazott társaik után, akiken különös megbetegedés lett úrrá. Mikor elértek hozzájuk, minden képzeletüket felülmúlta az, amit ott találtak: embereik kannibálokká váltak.

Jézus Társaságának tagjai számára felfoghatatlan volt az állapotuk, az algonkinok azonban igen jól ismerték a jelenséget: a hittérítőket megszállta a wendigo.

A valószínűbb magyarázat természetesen az, hogy a jezsuiták megőrültek az éhségtől, és a kannibalizmus felé fordultak, amire számos példa volt a történelemben az Újvilág hatalmas területein.

A vérszomjas teremtményről nevezték el az ún. Wendigo-pszichózist, amely azon, téli hidegben elszigetelődő embereket „támadhatja” meg, akiknek élelmiszerkészletei fogytán vannak, agresszívakká és paranoiásokká válnak, környezetük tagjaira pedig egyre inkább potenciális élelmiszerként tekintenek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár