2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jó állapotban fennmaradt viking hajót találtak a föld alatt Norvégiában

2018. október 17. 13:17 Múlt-kor

Régészek nagy felbontású földradarral egy viking hajót és több nagy méretű halomsírt találtak a norvégiai Østfold megyében. A Norvég Kulturális Örökség Kutatóintézetének (NIKU) munkatársai a Ludwig Bolzmann Archeológiai Kutatás és Virtuális Archeológia Intézet által fejlesztett technológiát alkalmaztak, amikor rábukkantak a páratlan leletre.

A hajó éppen a felső talajréteg alatt helyezkedik el, ahol eredetileg halomsír állt, körülbelül 50 centiméter mélyen. A digitális képek, amelyet a mért adatok alapján alkottak, egy 20 méter hosszú, hajó alakú tárgyat mutatnak a föld alatt. Az adatok szerint a hajó alsó része jó állapotban maradt fenn. Az egyedülálló lelet és környezete pontosabb feltérképezésére további nem invazív méréseket kívánnak elvégezni.

A szenzációs leletre Viksletta településnél bukkantak, a Jelle nevű, épségben fennmaradt halomsír mellett. A csapat eddig nyolc, a földművelés által az idők során elpusztított másik halomsír nyomait találta meg a földradar segítségével. A szóban forgó halomsír esetében az eszköz által tisztán láthatóvá vált, hogy a hajógerinc és a hajótest deszkái fennmaradtak a sírban. A régészek más viking hajóleletekre alapozva elkészítették a jármű első elméleti rekonstrukcióját.

„Biztosak vagyunk benne, hogy van ott egy hajó, de nehéz megmondani, hogy mennyi maradt meg belőle, amíg nem kerül sor további vizsgálatokra” – mondta Morten Hanisch, a megye leleteinek állagmegóvásáért felelős régész.

„Ez a lelet rendkívül izgalmas, mivel csupán három jó állapotban fennmaradt viking hajóról tudunk Norvégiában, ezeket mind hosszú ideje tárták fel. Ez az új hajó minden bizonnyal hatalmas történettudományi jelentőséggel fog bírni, mivel a régészet minden modern eszközével meg lehet majd vizsgálni” – mondta Dr. Knut Paasche, a NIKU Digitális Régészet Tanszékének vezetője, a viking hajók szakértője.

A monumentális halomsírok mellett a földradar kimutatta öt hosszúház helyét is – némelyik egészen hatalmas méretű volt –, amivel a helyzet igen hasonlatossá válik az Oslofjord túloldalán, a Vestfold megyei Borréban talált lelethez. „A hajós temetkezés nem elszigetelt eset, hanem egy temető része, amely láthatóan a hatalmat és befolyást hivatott hirdetni” – mondja Lars Gustavsen, a NIKU projektvezetője. Az intézet régészei előterjesztették további nem invazív vizsgálatok lehetőségét, mielőtt bármiféle ásatás kezdődne. A tervek szerint hasonló geofizikai módszerek további betekintést nyújtanak a föld alatti helyzetbe, és további tényeket hozhatnak felszínre a hajóról anélkül, hogy azt ki kellene tenni az elemeknek. Ennek ellenére a szakértők nem zárják ki, hogy hosszabb távon szükséges lesz egy valódi ásatásra is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A hajós temetkezés egy nagyobb temető része, környezetében több épület is lehet

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár