2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Ismeretlen holttest a parton: a Tamam shud-rejtély

2019. március 14. 15:18 Múlt-kor

Drága ruha, összenyomott lábujjak

A somertoni férfi első vizsgálata során nem találtak egyértelmű halálokot. A borotvált arcú ember testén nem volt szúrt vagy lőtt seb, vagy bármiféle külsérelmi nyom, és vért sem találtak a helyszínen. Halála passzívnak és békésnek tűnt. Három óra elteltével elszállították az Adelaide Királyi Kórházba, ahol Dr. John Barkley Bennett úgy becsülte, a halál beállta hajnali kettőnél nem lehetett korábban. Az ügyeletes patológus, John Matthew Dwyer ezután megvizsgálta a testet. Eddigre már beállt a hullamerevség. Dr. Dwyer megjegyezte, hogy a nyak hátulján és a fülek mögött nagy volt a sápadtság, azaz a halált követően nem mozdították el a testet.

A férfi igen jól öltözött volt. Boxeralsó és atlétatrikó volt rajta, felette fehér ing és vékony, piros nyakkendő, világosbarna nadrág, valamint barna pulóver és barna, dupla gombsoros zakó. Cipője ki volt bokszolva. Ruhái zsebében az orvosok találtak egy Henley Beach-re szóló vonatjegyet, egy North Glenelgbe szóló buszjegyet, egy fémből készült, amerikai gyártású fésűt, egy csomag Juicy Fruit rágógumit, egy csomag Army Club márkájú cigarettát, egy textil zsebkendőt, és egy csomag Bryant & May márkájú gyufát.

Magukról a ruhákról azonban minden név, márkajelzés és címke hiányzott. Nadrágja egyik zsebe ismeretlen eredetű narancsszínű cérnával lett megjavítva. Ruházata és a nála talált tárgyak miatt eleinte sokan úgy gondolták, a férfi amerikai. Különös módon pénztárca nem volt a somertoni férfinál, mellzsebében azonban Thomas Cleland nyomozó később talált egy összehajtott papírdarabot, amelyen az állt: „Tamám shud.” A napjainkban Iránban beszélt újperzsa nyelvű kifejezés azt jelenti, „vége”, avagy „vége lett”, „bevégeztetett.” A nyomtatott szavakat különleges betűtípussal gépelték – mint később kiderült, Omár Kháyyám 12. századi költeménye, a Rubáiyát egy példányából lett kiszakítva.

Ami a holttesten található további nyomokat illeti, Dwyer jelentése szerint „a pupillák kisebbek és szokatlanok voltak, egyenlőtlen körvonallal, és körülbelül egy méretűek. Egyes drogok összekapcsolhatók a pupillák összehúzódásával. Még a barbiturátok is képesek rá, de korántsem ez a megkülönböztető jelük.” A patológus azt is megfigyelte, hogy a férfi gyomrában vér volt. Erről azt mondta, „a gyomorban lévő vér valamilyen irritáló méregre utalt, azonban szabad szemmel semmit sem érzékeltem az ételben, amiből találtam volna valamit.”

A férfinak sportos lábai voltak, annak ellenére, hogy már középkorú volt, talán a negyvenes éveiben járhatott. Alkarjai barnultak voltak, lábujjai pedig különös módon össze voltak nyomva – mintha túl kicsi cipőbe lettek volna tuszkolva. Egyesek ebből a nyomból arra következtettek, hogy balett-táncos lehetett.

Thomas Cleland, a halottkém később azzal az elmélettel állt elő, hogy kétféle halálos méreg is létezett, amely hamar lebomolhatott a férfi szervezetében, eltüntetve a nyomokat: a gyűszűvirág kivonata, illetve az Acokanthera schimperi nevű afrikai növényből kivont vabain. Ezek esetében előfordulhatott, hogy bejuttatták a férfi szervezetébe, aki a mérgezésbe belehalt, majd mire a boncolásra sor került, már nem voltak megtalálhatóak a testében.

A vér- és vizeletvizsgálatok azonban nem mutattak ki semmi rendelleneset, ezért a halál okát végül szívelégtelenségként állapítottak meg. Ez természetesen csupán annyit jelentett, hogy a férfi halálát közvetlenül szívének leállása okozta – ennek oka azonban továbbra is ismeretlen volt, a legvalószínűbb magyarázat továbbra is valamilyen mérgezés. Annak eldöntése, hogy a mérget a férfi maga vette be, vagy más adta be neki, már a rendőrség feladata volt.

A nyomozás következő lépése a férfi ujjlenyomatainak ellenőrzése volt az adatbázisokban, ez azonban nem vezetett eredményre – sem az amerikia FBI-nál, sem a brit Scotland Yardnál nem voltak a rendszerben a férfi ujjlenyomatai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A holttest lovasok általi megtalálásának rekonstruált jelenete (kép forrása: phys.org)A könyvbe írt kód (kép forrása: abc.com.auA somertoni férfi temetése (kép forrása: All That's Interesting)A férfi sírköve. „Itt nyugszik az ismeretlen férfi, akit Somerton Beach-en találtak 1948. december 1-jén.” (kép forrása: mentalfloss.comJeslyn (Jessica Thomson) fia, Robin Thomson (kép forrása: abc.net.au)A nyomozók a bőrönd tartalmát vizsgálják (kép forrása: All That's Interesting)Jeslyn (Jessica Thomson) fiával, Robinnal (kép forrása: news.com.au)Rachel Egan (kép forrása: abc.net.au)A papírdarab (kép forrása: darkhistories.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár