2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

India ősi víztározói közt van, amelyik még ma is betölti eredeti szerepét

2021. május 2. 17:09 Múlt-kor

Az utolsó víztározók

Nemcsak a régi indiai uralkodók építtettek víztározókat, de egészen újak is akadnak közöttük. Némelyiket, a korai változatokkal ellentétben, már feliratokkal is lehet datálni. Amritavarsini vav, vagy más néven Pancskurva1 víztározóját Raghunathdász, Gudzsarát kormányzója építtette karitatív célokból. Az épületen, két márványlapon elhelyezett szanszkrit és perzsa nyelvű felirat 1723-ra keltezi az egyszerű kivitelű és L alakú objektumot.

Dzsethabhai víztározója, Ahmedabadnak, Gudzsarát korábbi fővárosának a közelében áll. Az 1860-as években emeltette a vankaneri királyi család, hogy a közeli szántóföldeket és a gyümölcsösöket öntözzék.

Emellett pedig a vankaneri rádzsának és a családjának biztosított hűvös és nyugodt helyet. A víztározót régi anyagok és szobrok felhasználásával, és stílusának utánzásával, fehér homokkőből készítették el.

Szeméthalmoktól az UNESCO-ig

Mikor a britek a 19. században először találkoztak a gudzsaráti víztározókkal, korántsem voltak oda értük, bár művészettörténeti jelentőségüket felismerték. Ran ki vav esetében például indiai uralmuk vége felé, 1937–38 során állagmegóvási munkálatokat is végeztek.

Azonban a víztározók nemigen feleltek meg a modern, higiéniai követelményeknek, sokuk vize fertőzött volt fonalférgekkel, ezért bezárták és betemették őket. Sok esetben a víztározók ellátását biztosító felszíni építmények semmisültek meg, vagy változtak meg olyan mértékben, hogy a víztározót többé nem lehetett eredeti funkciójában használni.

Gyakran száradtak ki a földalatti vízfolyások, amelyek a vízutánpótlást biztosították, ezért sokuk ma már használaton kívül áll. Némelyikből alkalmi hulladéklerakó lett, ahová a helyi lakosok a szemetüket kihordják. Néhány víztározó azonban ma is ugyanazt a szerepet tölti be, mint amit évszázadokon keresztül betöltött, biztosítva a lakosság vízigényét, és egyszerre közösségi térként, valamint spirituális helyszínként szolgálva a mai indiaiakat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Rani ki vav egyik díszes faragványaA Rani ki vav egy szakasza belülrőlKalki, Visnu utolsó inkarnációjának szobraRani ki vav föld alatti temploma felülrőlEgy helybéli lakos megcsodálja a Rani ki vav faragványaitA szintén gazdagon díszített Adaladzs vav egy részleteA Szurja Kund víztározó a gudzsaráti Modherában
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár