2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

India ősi víztározói közt van, amelyik még ma is betölti eredeti szerepét

2021. május 2. 17:09 Múlt-kor

A halott kőfaragók és az öngyilkos királyné

Rani ki vav mellett az egyik leghíresebb víztározó kétségkívül az Ahmedabad közelében fekvő Adaladzsban található épület. Az öt emelet mélységű épület vize ivásra, mosásra és fürdésre is szolgált. 1499-ben építtette Mohamed Begda szultán (1458-1511) Rani Rúpba királynénak.

A legenda szerint Mohamed Begda lerohanta a szomszédos Dandaj Des királyságot, amelynek uralkodóját megölték, a földjét pedig elfoglalták. Az özvegy királyné, Rani Rúpba mély gyászba esett, de elfogadta a hódító ajánlatát a házasságukról, azzal a feltétellel, ha befejezi azt a víztározót, amit a férje kezdett el építeni.

Mohamed Begdát lenyűgözte a királyné szépsége, ezért beleegyezett a királyné feltételébe, és gyorsan megépíttette Adaladzs vavot. Mikor az épület készen lett, emlékeztette a királynét az ígéretére. Rani Rúpba azonban levetette magát a víztározó aknájába. A történetet az épület falain lévő ábrázolások is elmesélik.

Egy másik hozzákapcsolódó történet szerint Mohamed Begda megkérdezte az adaladzsi víztározón dolgozó kőműveseket, hogy tudnának-e még hasonlóan szép épületet építeni, mivel a szultánt lenyűgözte az épület szépsége. A mesteremberek igennel feleltek, mire az uralkodó kivégeztette őket, mert nem akarta, hogy egy ilyen csodás épületet bárki meg tudjon ismételni.

A történet ellenére Mohamed Begda nem volt a víztározók ellensége, mert továbbiakat emeltetett Gudzsarát földjén, amelyek magukon hordozzák mind az iszlám, mind pedig az indiai építészet stílusjegyeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Rani ki vav egyik díszes faragványaA Rani ki vav egy szakasza belülrőlKalki, Visnu utolsó inkarnációjának szobraRani ki vav föld alatti temploma felülrőlEgy helybéli lakos megcsodálja a Rani ki vav faragványaitA szintén gazdagon díszített Adaladzs vav egy részleteA Szurja Kund víztározó a gudzsaráti Modherában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár