2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így zajlott Ferenc József és Sisi 1857-es jászberényi látogatása

2017. május 23. 11:01 Farkas Kristóf Vince

Gulyásleves és cigányzene

Ugyanekkor egy kék bársony tokba helyezett festménysort is átadtak. A gazdagon kidolgozott vízfestményeket Sterio Károly (1821–1862) a kor neves magyar festőművésze, a népélet egyik korai megörökítője készítette. Az ajándékba adott képeken a jász és kun nép jelenik meg ünnepeik alatt és dolgos mezei munkáikon, amelyek a helyi lakosság mindennapi életét tárja a néző elé. Az ajándékokat a császár ismét magyar nyelven köszönte meg és minden bizonnyal Erzsébet császárnénak is örömet okoztak, ugyanis a festményeket később a saját tulajdonában tartotta. Az ajándékozást követően került sor a Jászkun kerület tisztikarának és a települések vezetőinek bemutatására, majd pedig a kerületi székház épületének megtekintésére. Eztán Ferenc József és Albert főherceg ismét lóra ült és megtekintette a díszszemlére felsorakozott mintegy 2300 fős jászkun bandériumot.

A hivatalos program ebéddel zárult, amit hagyományos módon a Jászkun kerület székházának nagytermében tartottak. A szokást tartva a jászkun főkapitány a császári pár egészségére és a haza boldogulására mondott pohárköszöntőt, majd a Jászkürtbe helyezhető ezüst pohárba bort töltött, amelyből az uralkodópár ivott. A császár a beszámolók szerint megnyerő magyar beszéddel válaszolt: „Éljen a jászok és kunok hűséges és lovagias népe.” A díszebéd alatt a Főtéren is ünnepi asztalokat helyeztek ki a helybeliek részére, valamint katonazene és cigányzene szólt.

A császári pár látogatása tiszteletére este díszkivilágítás és népünnepély volt Jászberényben, amelyen Ferenc József is megjelent huszár egyenruhában. A bandériumok a József nádor tiszteletét idéző Nádor-kertben táboroztak, ahol hatalmas üstben gulyáslevest főztek, a kert négy sarkán pedig boroshordók álltak csapra verve, a jelenlévők pedig az uralkodó pár tiszteletére táncoltak. Este a császári pár szállását jelentő Jászkun kerület székháza előtt a teret fáklyákkal világították meg és az ünneplők itt is táncoltak. A nap végét a bandériumok fáklyás menete zárta le.

Másnap a császári pár ismét szentmisén vett részt, majd a jász és kun bandériumok egészen a megyehatárig kísérték el a vendégeket, akik Cegléd irányába indultak tovább. A jászberényi ünnepség kiválóan sikerült, mindezt a császár leirata is alátámasztotta, amelyben különösen kiemelte a felejthetetlen bandériumot. Erzsébet császárné ugyancsak levélben köszönte meg a fogadtatást és tudatta, hogy a jász és kun bandériumot egy-egy díszzászlóval kívánja megajándékozni. A zászlók a látogatás egyéves évfordulójára készültek el és jutottak el Jászberénybe. A Jász kerület részére adományozott zászló a Jász Múzeum gyűjteményében szerencsére napjainkig fennmaradt és emlékeztet a 160 évvel ezelőtti uralkodói látogatásra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az 1857-es uralkodói látogatás emlékére készített emlékérem elő- és hátlapja Ferenc József és Erzsébet arcképévével
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár