2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

I. András király tiszteletére bocsátott ki emlékérmet a Magyar Nemzeti Bank

2023. augusztus 22. 13:21 MTI

Emlékérmet bocsátott ki I. András király tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank – közölte a Tihanyi Apátság látogatóközpontjában tartott hétfői ünnepségen a pénzintézet alelnöke.

emlékérem
Kép forrása: MNB

Kandrács Csaba elmondta: az 500 arany, valamint az 5000-5000 ezüst- és nemesfém érmét az Országépítő királyok Árpád dinasztiájából című sorozat második elemeként bocsátották ki.

A sorozat első darabja a 2021-ben kiadott Szent István király emlékérme volt.

A tihanyi monostort alapító I. András királynak emléket állító aranyérmék 500 ezer forintba, az ezüstök 15 ezer forintba, a nemesfémek háromezer forintba kerülnek. Az érméket Szilos András tervezte.

A Magyar Nemzeti Bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki emlékérméket évfordulók, nemzetközi események alkalmából – mondta Kandrács Csaba.

Mihályi Norbert Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója I. Andrásról szólva elmondta, hogy országépítőként Szent István nyomdokaiba lépett.

Gál Sámuel bencés szerzetes azt emelte ki, hogy I. András folytatta a Szent István által megkezdett országépítést, megerősítette a kereszténységet.

Általa az apátság hozzájárult ahhoz a kulturális, gazdasági örökséghez amely manapság is jellemzi Tihanyt - tette hozzá. A helyszínen kiadott sajtóanyag szerint az emlékérmék előlapján az uralkodó által veretett úgynevezett második típusú ezüstdénár előlapjának ábrázolása látható, az apátság alapítólevelét megidéző pergamenszerű felületen.

A latin nyelvű körirat megnevezi a kibocsátót, a kereszt motívummal pedig kifejezi az uralkodó elkötelezettségét a kereszténység mellett.

A hátlapon I. András pecsétje, valamint az uralkodó neve és uralkodásának ideje látható. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfelirattal ellátott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: MNB

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár