2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hivatalosan is diktátor lehet Franco

2015. április 9. 12:24

Régi vitát élesztett újra a spanyol Királyi Történelmi Akadémia igazgatója. Carmen Iglesias szerint elérkezett az idő, hogy Francisco Francót hivatalosan is diktátornak minősítsék.

"Dictador" - olvasható a legnagyobb internetes enciklopédia, a Wikipedia spanyol nyelvű oldalán a Francisco Francóról szóló szócikkben a Spanyolországot 1939-1975 között vezető egykori spanyol katonatiszt neve mellett. A Franco-rezsimmel kapcsolatban általában diktatórikus jegyekkel bíró, tekintélyuralmi rendszerről szokás beszélni, ám Spanyolországból időről időre fellángol a vita, hogy helyénvalóbb lenne, ha az ibériai országot vaskézzel irányító Caudillót diktátornak neveznék - immáron hivatalosan.

A spanyol Királyi Történelmi Akadémia által kiadott lexikonban jelenleg Franco rendszerének jellemzése mellett a "tekintélyelvű, de nem totalitárius" megfogalmazás szerepel. Az Akadémia igazgatója, Carmen Iglesias egy minapi madridi konferencián azonban úgy fogalmazott, hogy a 2011-ben kiadott biográfia e szócikke "szükségtelen vitát" generált, amit az új, digitális verzióban haladéktalanul korrigálni kell. A négy évvel ezelőtt megjelent apologetikus életrajzról - amely 6,4 millió eurót emésztett fel - ugyanis úgy tartják, hogy megpróbálja elkendőzni a spanyol vezető 36 éves uralmának rémtetteit. A Franco-szócikket amúgy egy elismert középkorász, Luis Suárez írta - ő az egyetlen olyan szaktekintély, aki évek óta a Francisco Franco Alapítványnál kezelt családi archívumba betekintést nyerhet.

Franco egyik életrajzírója, Paul Preston, a London School of Economics tanára üdvözölte a kezdeményezést, "nevetségesnek" nevezve a "jobboldali elhajlással" vádolt Akadémia kiadványában szereplő Franco-szócikkét. "Az eredeti szöveg lényegében Franco hagiográfiája, amely a Caudillóból jámbor figurát csinál, s nem nevezi diktátornak. Ez támadás azok ellen, akik finomam szólva sem szívlelik Francót, igaz, négy évtizedes hatalma alatt folyamatos volt az agymosás, ami még bizonyos értelemben ma is létezik" - fogalmazott a kutató.

Az Akadémia kommunikációs referense arról tájékoztatott, hogy a lexikon digitalizálása során az összes szócikket felülvizsgálják, de arról még nem született döntés, hogy a szóban forgó bejegyzést ki fogja szerkeszteni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár