2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler saját használatára szánták a nácik által elrabolt Cranach festményt

2018. március 22. 11:59 MTI

Elárverezik idősebb Lucas Cranach (1472-1553) német festő egy nácik által elkobzott portréját, amelyet 2017-ben, csaknem nyolcvan év után jutattak vissza az egykori tulajdonosainak leszármazottaihoz.

Az I. János Frigyes szász választófejedelmet ábrázoló portrét április 19-én árverezik el New Yorkban. A festmény leütési árát 1-2 millió dollár közé becsülte az aukciósház.

A kép annak idején a Hollandiában élő Fritz Gutmann hatalmas gyűjteményének része volt. Gutmann és felesége a theresienstadti és auschwitzi koncentrációs táborokban vesztették életüket, gyűjteményüket pedig elkobozta a náci hadvezetőség. A háborút követően Gutmann fia, majd unokája évtizedeken át keresték a kollekció egyik ékkövének tekintett festményt. Az unoka, Simon Goodman - a család időközben megváltoztatta vezetéknevének írásmódját -, kiderítette, hogy a festmény rajta volt azon műalkotások listáján, amelyeket Adolf Hitler saját használatára szántak. „Ez volt az utolsó említés, amelyre sikerült rábukkanom” - idézte fel Goodman.

Tavaly év vége felé azonban a festmény akkori birtokosai, akiknek személyazonosságát a Christie's nem hozta nyilvánosságra, felkeresték az aukciósházat, hogy kiderítsék valóban a Gutmann-gyűjtemény egy darabja van-e a birtokukban.

A jelenleg Los Angelesben élő Goodman szerint a portré birtokosait az általa írt The Orpheus Clock című könyv vitte rá arra, hogy felvegyék a kapcsolatot az aukciósházzal, és visszadják a képet az örökösnek. Ebben a könyvben ugyanis részletesen leírja, miként eredt az elkobzott családi gyűjtemény nyomába. A férfi néhány héttel ezelőtt láthatta végre a portrét New Yorkban, ahol úgy ölelte magához a festményt, mint egy rég elvesztett családtagot. „Olyasvalamit tarthattam a kezemben, amely sokat jelentett a nagyapámnak” - idézte fel a férfi a pillanatot.

A 70 éves Goodman Londonban született néhány évvel azután, hogy az eredetileg Németországból származó, majd Hollandiába költözött nagyszüleit megölték. Az elkobzott családi gyűjteménynek eddig nagyjából a harmadát sikerült visszaszerezni, és Goodman tovább folytatja a keresést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár