2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Híres emberek bizarr szokásai II.

2015. március 2. 11:02

A feltaláló, aki inkább nem aludt

1093 bejelentett találmány, napi 18 óra munka, 25 milliárd dolláros haszon az emberiségnek, 19 világvállalat alapítása, köztük a még ma is ismert General Electric - röviden ez jellemzi minden idők egyik legnagyobb, legismertebb, legszorgalmasabb és legtermékenyebb feltalálóját, az amerikai Thomas Alva Edisont.

Az előbbi impozáns adatok abból szempontból még érdekesebbek, hogy a kutató mindössze 3 hónapig járt iskolába, az egyetemet pedig csak a katedra felőli oldalról ismerte. Hatását mi sem bizonyítja jobban, minthogy születésnapja (február 11.) Ronald Reagan amerikai elnök 1983-as deklarációja óta a Nemzeti Feltalálók Napja (National Inventors' Day) az Egyesült Államokban. A Menlo-parki varázsló életében volt egy négyéves periódus, amikor összesen 300 találmányt jelentett be, vagyis ötnaponta egyet.

Ilyen zsenik történetei hallatán mindig felmerül a kérdés: na de mikor pihent? Nos, Edison szinte soha: a feltaláló az alvást időpocsékolásnak és a "barlangi lét örökségének" nevezte, ezért naponta legfeljebb három órát aludt, sőt volt olyan is, amikor egyhuzamban 72 órán át maradt fenn. "Mindig azt halljuk, hogy az emberek arról beszélnek, az alvás megvonása súlyos csapás. Én inkább az idő, a vitalitás és a lehetőségek pazarlásának nevezném" - fogalmazott egyértelműen egy 1922-es levelében a feltaláló.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár