2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Híres emberek bizarr szokásai II.

2015. március 2. 11:02

A római uralkodó, aki madáragyat evett

Marcus Aurelius Elagabalus császár az Antiocheiában kivégzett Marcus Opellius Macrinust követte Róma élén i.sz. 218-ban. Az elmebajosnak titulált uralkodó még 217-ben vette fel az örökletes papi tisztséget El-Gabal napisten szolgálatában, s miután Rómába érkezett, az Örök Város főistenségének is őt tette meg. A fiatal császár ifjúkori lendülete és kicsapongásai az uralkodók fényűzéséhez és hóbortjaihoz az évszázadok alatt már hozzászokott, sokat látott római polgároknál is kiverte a biztosítékot.

A helyi lakosok között a császár keleties vallási szertartásai félelmet keltettek, s magánéletével is nagy port kavart: szeretett női ruhákban flangálni, nem vetette meg a prostituáltak társaságát, s igen intim viszonyba került harci szekerének hajtójával. Az már csak hab volt a tortán, amikor kiderült, hogy második felesége, Aquilia Severa az érinthetetlen Vesta-szüzek közül került ki. Viselkedését a pretoriánusok elégelték meg, akik 222-ben az életére törtek és meggyilkolták, helyébe pedig unokaöccsét, Severus Alexandert helyezték.

Elagabalust Róma történelmének egyik legdekadensebb uralkodójának tartják, amely képen furcsa étkezési szokása sem javít. A császár nem vetette meg a flamingóagyat és a fácánfejet, a struccért pedig kifejezetten rajongott, volt, hogy hatszáz példányt hozatott udvarába. Ha hinni lehet a forrásoknak, házi kedvencei is a legjobb falatokat kapták: a kutyák libamájat, a lovak szőlőt, míg oroszlánjai répát majszoltak. A császárt nem lehet azzal vádolni, hogy fukarkodott volna barátaival, ugyanis - saját maga szórakoztatására - ametiszteket, rubintokat és gyöngyöket rejtett az ételbe, amelyeket "szerencsés" asztalvendégei - törött fogukért cserébe - meg is tarthattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár