2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Hét híres magyar sors, amelyet a trianoni béke alakított

2020. június 4. 13:59 Múlt-kor

Az Edelsheim-Gyulai család

A gróf Edelsheim-Gyulai család a 19. század második felében szerezte meg a felvidéki Felsőelefántiban található, használaton kívüli egykori kolostort és a hozzá tartozó birtokot.

Edelsheim-Gyulai Lipót (1863–1928) 1894-ben alakította át az épületet lakóépületté, és családjával ideköltözött, miután eladta horvátországi birtokait, ahol felesége a maláriától szenvedett.

A birtok később ismét a család központjává vált, mégpedig annak leghíresebb tagjának születésével: Lipót (1888-1981) és felesége, Pejacsevich Gabriella harmadik lánya, Ilona – Horthy István későbbi felesége – 1918. január 14-én látta meg a napvilágot Budapesten, elsősorban az ő biztonsága érdekében hagyták el a fővárost.

A gyermekek sok boldog évet töltöttek el itt, és a család oly szorosan kötődött a birtokhoz, hogy annak Csehszlovákiához kerülését követően is az új országot választották.

Felsőelefánti az 1938-as első bécsi döntést követően is a magyar határokon kívülre esett, Lipót a szlovák bábállam 1939-es létrejötte után is itt élt, és a második világháború után a család többi tagja is ide tért vissza, az új csehszlovák vezetés azonban elkobozta vagyonukat, és végül Franciaországba kellett menekülniük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Dsida Jenő (kép forrása: Wikimedia Commons)Horthy István és Edelsheim-Gyulai Ilona esküvője, 1940. április 27. – a pár és az örömszülők (kép forrása: hungaricana.hu)Tamási Áron 1935-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Esterházy János (kép forrása: Wikimedia Commons)Salkaházi Sára (kép forrása: bzsh.hu)Bánffy Miklós (kép forrása: jozsefvaros.hu)Áprily Lajos (kép forrása: cultura.hu)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár