2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hét híres gépeltérítés

2023. szeptember 26. 18:05 Kulcsár Ádám

A repülés évszázados története során többtucatnyi alkalommal fordult elő, hogy gépeket raboltak el, és nem az eredeti célállomáson szálltak le velük. Az okok különbözőek voltak: terrorizmus, disszidálási szándék, váltságdíj, államok közötti feszültségek vagy politikai mozgalmak megismertetése a világgal. Összeállításunkban hét híres „légi kalóztámadást” mutatunk be.

Gépeltérítés

Egy élte túl: a géprabló

A történelem első feljegyzett és nyomon követett kereskedelmi repülőgépet érintő eltérítésére 1948. július 16-án került sor. A mindössze két éve működő Cathay Pacific légitársaság Miss Macao nevű, PBY–5A Catalina típusú hidroplánja Makaóból Hongkongba tartott, amikor a felszállás után négy, fegyverekkel felszerelkezett kínai férfi megkísérelte átvenni az irányítást a repülőgép felett.

A tervük az volt, hogy a tehetős utasokat túszul ejtve jelentős váltságdíjat követelnek a hatóságoktól, valamint a családtagoktól. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gép rendszeresen szállított aranyrudakat is, így sokak szerint azok megszerzése is a terroristák listáján szerepelt.

A kis utasszállítón nagy zűrzavar kerekedett, ugyanis a pilóta megtagadta az engedelmességet, a másodpilóta pedig egy feszítővassal megtámadta az egyik gépeltérítőt.

A kavarodásban végül mindkét pilótát agyonlőtték, és holttesteik a botkormányra zuhanva egyenesen a tenger felé irányították a gépet.

A gépeltérítők nem tudtak időben cselekedni, elvesztették az irányítást a hidroplán felett, amely 26 emberrel a fedélzetén a Dél-kínai-tengerbe zuhant. Csupán egy ember, Huang Ju élte túl a szerencsétlenséget, aki még a becsapódás előtt kiugrott a vészkijáraton.

Később bevallotta, hogy ő volt az egyik gépeltérítő. Három évet töltött tárgyalás nélkül egy makaói börtönben, majd 1951-ben Kínába deportálták.

A cikk teljes terjedelmében a Múlt-kor történelmi magazin 2023. őszi számában olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár