2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hat találmány, amely forradalmasította a háztartások életét

2021. szeptember 3. 09:36 Múlt-kor

A mosógép: megszüntetni a „mosónapot”

A 20. század hajnalán a legtöbb háziasszony kénytelen volt minden héten egy teljes napot a ruhák mosásának és szárításának szentelni.

A mosást sok tűzön melegített vízzel és kezdetleges szappannal, kézzel végezték a mosódeszka különféle változatain, a „szárítás” pedig a teregetést jelentette – éghajlattól és évszaktól függően a szabadban, avagy a tűz közelében, ami további kellemetlenségeket, avagy életveszélyt is jelenthetett.

A szerencsésebb asszonyok rendelkeztek kézi ruhafacsaróval, amelyen keresztülhajtva a kevésbé sérülékeny ruhadarabokat, lehetséges volt kipréselni belőlük a fölös vizet, hogy hamarabb megszáradjanak. A ruhák tisztítása azonban ezzel együtt is sok órányi intenzív fizikai munkát jelentett.

Eme áldatlan viszonyok közepette lépett a színre a mezőgazdasági gépekkel foglalkozó Frederick Maytag, aki 1907-ben új, az élet más területén alkalmazható termékeket keresett, amelyekre az év azon időszakaiban is van kereslet, amikor a mezőgazdasági gépekre nincs.

Maytag nagy ötlete végül valóban sikert hozott: előbb egy kézi tekerésű mosógépet eszelt ki, 1911-re pedig megoldotta mind az árammal, mind a benzinmotorral való működtetését.

A Maytag-féle Gyrofoam, az első olyan mosógép, amely agitátorral tisztította a ruhákat egy alumíniumtartályban, 1922-ben került piacra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy korai mosogatógép használat közben, 1921.Josephine Cochrane egy 2013-ban kiadott román postai bélyegenA legkorábbi elektromos mosógépek egyike – még működőképes állapotban – az Üdvhadsereg használtcikk-boltjában, 1966.A Hoover Model 29 hirdetése 1936-bólKorai elektromos vasalóKorai kézi tekerős habverőA KitchenAid egyik népszerű modellje az 1930-as évekbőlSally Forrest amerikai színésznő bemutatja General Motors hűtőszekrényének tartalmát, 1950 körül

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár