2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Gyógyulást remélő középkori zarándokok maradványaira bukkantak

2015. szeptember 16. 16:48

Ötven darab, igen jól megőrződött csontváz maradványaira bukkantak brit régészek Lichfield városában új lakások építése során. A szakértők szerint a helyi templom a középkorban népszerű zarándokközpont volt, ahová zarándokok érkeztek a csodás gyógyulás reményében.

Legalább félszáz, a régészek szavai szerint döbbenetesen jól megőrződött középkori zarándok maradványára bukkantak a közép-angliai Lichfieldben, akik a 7. században élt yorki püspökről elnevezett Szent Chad szentélyébe érkeztek betegségeik gyógyulásának reményében, ám a bajaikból nem épültek fel, és a közelben, a zarándokok számára épült szállásukban érte őket a halál.

Stuart Palmer, a Warwickshire-i Régészeti Társaság munkatársa, aki engedélyt kapott az igazságügyi minisztériumtól, hogy exhumálja a maradványokat, a The Guardiannak elmondta, a helyszínen viszonylag gyakori, hogy egy-egy építkezés során középkori emberi maradványokra bukkannak, ugyanis az érett középkorban népszerű búcsújáróhelynek számított Lichfield.

„A maradványokat még csak most fedeztük fel, így közelebbit nem tudunk mondani róluk. Most a csontok vizsgálata következik, amely során megállapítjuk a zarándokok korát, nemét, a táplálkozási szokásait, valamint hogy milyen betegségekben szenvedtek” – magyarázta Palmer. Reményét fejezte ki, hogy a vizsgálatok által még közelebbit tudhatunk meg a középkori Anglia társadalmának mindennapjairól, a gyógyítási praktikákról, valamint a népesség várható élettartamáról. „Ezzel egy különleges ablak nyílt meg számunkra a múltba” – tette hozzá.

A templomot az i. sz. 672-ben pestisben elhunyt, northumbriai Szent Chad nevére szentelték fel, és az egész középkorban népszerű és széles körben ismert zarándokhely volt, nem csupán a Brit-szigetekről, de a kontinensről is érkeztek ide gyógyulni vágyók. A reformáció során a szentélyt feldúlták, a szent csontjai pedig szétszóródtak, így most már nem csupán Lichfieldben, hanem a birminghami katedrálisban is meg lehet őket tekinteni. Az egyik gyönyörűen faragott mészkőangyalra, amely egykoron a szent sírja felett magasodott, 2006-ban bukkantak rá.

Múlt-kor őszi szám

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Szent Chad templom
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár