2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy középkori csontvázat hozott elő a föld alól a kidőlő tölgyfa

2015. szeptember 15. 14:34

Egy középkori tizenéves csontváza „robbant elő” a földből a nyugat-írországi Sligo városában, amikor egy hatalmas vihar kidöntött egy több száz éves tölgyfát, amelynek a gyökerei között találták meg a több mint fél évezredes csontokat.

„A fa gyökérzetébe belegabalyodott csontváz felső része teljesen kiállt a földből” – magyarázta Marion Dowd helyi régész. „A lábszár csontjai azonban érintetlenül maradtak a föld alatt. Gyakorlatilag úgy nézett ki, hogy amikor a fa eldőlt, a gyökere pedig kifordult a földből, a csontváz kettészakadt” – tette hozzá.

A csontmaradványok vizsgálata során megállapították, hogy a csontok egy 17-20 éves fiatalhoz tartozhattak egykoron, aki az érett középkor korai szakaszában, valamikor 1030 és 1200 között élhetett. A tinédzser 177 centiméter magas volt, így jelentősen kilógott a középkori átlagból. A szakértők szerint egy helyi kelta származású család gyermeke volt, és az enyhe ízületi betegségei alapján arra lehet következtetni, hogy fiatalkora óta fizikai munkát végzett.

Az elemzések alapján megállapítható, hogy a fiatalember erőszakos halált halt. Két, éles eszköz általi szúrt sebet találtak a férfi bordái között, valamint a bal kezén. „Elképzelhető, hogy csatában esett el, de az sem kizárható, hogy egy vérre menő személyes vita során sebesült meg életveszélyesen. Ezt sohasem fogjuk tudni” – mondta Dowd.

A fiatalember keresztény temetést kapott, ám az még nem tisztázott, hogy egy temetőben került elhantolásra, vagy „magányos temetést” kapott, ami a középkorban nem volt megszokott. Egyes források ugyanakkor azt állítják, hogy a közelben egy templom és egy temető állt egykoron, ám erre utaló nyomokat mindezidáig nem találtak a régészek. A maradványok elemzése még nem fejeződött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár