2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Gyermeki rajzokat találtak egy középkori kézirat margóján

2016. július 22. 16:21

Vasvillás ördög, törzs nélküli emberalak és egy szarvasmarha – egy 14. századi, nápolyi kolostorból származó kéziraton minden bizonnyal gyermekek által rajzolt irkafirkákat fedeztek fel a szakértők. A rajzokat megvizsgáló pszichológus szerint szinte biztos, hogy nem felnőtt, hanem egy 4-6 éves korú ifjonc engedhette szabadjára fantáziáját az ősi lapokon, így ez az első alkalom, amikor középkori kódexlapokon gyermeki alkotásokra bukkantak.

Gyermeki rajz egy középkori kézirat margóján

A gyermek vagy gyermekek nem a kéziratok keletkezési idejekor, hanem egy-két évszázaddal később élhették ki kreativitásukat, mondta Deborah Thorpe, a Yorki Egyetem tudományos munkatársa, aki egy teljesen más projekten dolgozott, amikor véletlenül felfedezte őket. „A középkori kéziratok online adatbázisán kutattam, amikor megtaláltam a kódexek margóján a véleményem szerint gyermekek által készített alakokat. Akkor merült fel bennem a kérdés: erről a témáról írt már egyáltalán valaki?” – mondta a kutató a LiveScience-nek. Egyébként nem ritka, hogy középkori kódexek lapszélein különböző, furcsa ábrákat, széljegyzeteket találnak.

Például volt már, hogy bukdácsoló állatokat vagy éppen a nagydolgukat végző szerzeteseket megjelenítő rajzokra bukkantak. Ezek az alakok olykor igencsak gyermekded minőségűek, a szakértők szerint a magasan képzett, írástudó, de gyakran unatkozó szerzetesek így próbálták feldobni mindennapjaikat, olvasható a Cogent Arts and Humanities tudományos szaklapban most megjelent brit tanulmányban.

Kiemelték, hogy a legtöbb, kódexben található rajz minden bizonnyal felnőtt által készülhetett, ám Thorpe meg volt győződve, hogy az újonnan felfedezett rajzocskákat gyermeki kezek alkották. A brit kutató sejtését ugyanakkor egy gyermekpszichológus is megerősítette.

A most megtalált három rajzon feltűnik egy vasvillás ördög, valamint egy emberalak is, aki egy szarvasmarhára, esetleg lóra hasonlító állat mellett áll. Az illusztrációkat megvizsgáló pszichológus szerint valóban gyermek készíthette őket, mégpedig 4-6 éves korú. Mint kifejtette, több jellemző is erre utal: hosszúkás alakok, aránytalanul hosszú lábak, a törzs hiánya, valamint a kihangsúlyozott fej. „Ezek a pszichológus szerint pontosan azok a tényezők, amelyek egy ilyen korú gyermeknek különösen fontosak. Ha megnézünk egy mai 4-6 éves rajzait, hasonló jellemzőket fogunk találni” – magyarázta Thorpe.

Természetesen elképzelhető, hogy a négy-öt évszázados rajzok átverik a gyakorlott szemű pszichológust, ám amennyiben igaza van, Thorpe felfedezése az első középkori kódexben lévő irkafirka, amely gyermeki kézhez köthető.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!