Hitler elfeledett szövetségesei

Forradalom és művészeti ellenállás – a Fluxus mozgalom alkotásai érkeztek Budapestre

2017. szeptember 22. 12:06 MTI

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás csütörtöktől a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást.

Fluxus-kiállítás

A Fluxus nemzetközi művészcsoport az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A 20. század egyik legelementárisabb, merev definíciókkal nem leírható mozgalma a dada, a szürrealizmus, az akcióművészet és az 1960-as évek mulandó anyagokat felhasználó törekvéseinek folytatásaként egyaránt értelmezhető.

Fabényi Júlia, a múzeum igazgatója a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán elmondta: a most nyíló tárlat a magyarországi székhelyű Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány egyedülálló magángyűjteményének alkotásait vonultatja fel. A tárlaton olyan nagy nevekkel találkozhatnak az érdeklődők, akik az 1960-as évektől befolyásolták a mindenkori ellenállásnak, forradalomnak, a művészeti ellenállásnak és a társadalmi uralomnak a létét, mozgását. A tárlat több mint 600 műve öt különféle fejezeten keresztül szemlélteti a Fluxus mozgalomhoz köthető happeningeket, irodalmi alkotásokat és művészkönyveket, az eat art-ot, a zenei, valamint politikai aspektusokat is.

Lisa Simon, a kiállítás kurátora hangsúlyozta: a Fluxus nem egy egységes mozgalom, határait bizonytalan meghúzni, a kiállító művészek közül nem mindenki tartozik egyértelműen hozzájuk. Az első teremben az irányzat olyan előfutárait vonultatják fel, mint a dadaizmus és a szürrealizmus. Itt láthatók többek között Marcel Duchamp, John Cage és Magritte alkotásai. John Cage műveiben nagy szerepe van az esetlegességnek és a véletlenszerűségnek – mondta a kurátor, rámutatva arra, hogy a fluxus egyik fő lényege, hogy érezzük jól magunkat és ne vegyünk mindent túl komolyan. A mozgalomban nagy szerepet játszott az együttalkotás, amikor a művészek közösen hoztak létre valamit és közben jól érezték magukat – tette hozzá.

A zenei szekcióban a kurátor felhívta a figyelmet George Brecht Csend című művére és Joe Jones napelemmel működő installációjára, de kiemelte Ay-O japán művész Triptichon című művét is, amely többek között megsütött hegedűből és rádióból áll össze. A következő teremben különféle játékokat vonultatnak fel, majd az irodalommal kapcsolatos vonatkozások következnek: az egyik falon Dieter Roth könyvgyűjteménye, szemben az alkotó barátainak művészi könyvei láthatók, de több művész vallomása is olvasható a mozgalom atyjáról, George Maciunas-ról is – hívta fel a figyelmet Lisa Simon.

A politikai vonatkozású munkák közül a kurátor kiemelte Richard Hamilton fotóját, amely a tévé képernyőjéről készült az 1970-es években zajló ohiói lövöldözésről, amikor a Kenti Állami Egyetemen a vietnami háború és a kambodzsai invázió elleni diáktüntetés során a Nemzeti Gárda a tömegbe lőtt.

Rihcard Hamilton híres fotója

A következő terem a happeningeket mutatja be, itt látható többek között Wolfgang Hainke cseresznye fadoboza 43 darab különféle grafikával, vagy azok a különféle művészek által készített nyomatok, amelyeket filmekből kiragadott képkockákat változtatva készítettek el, de bemutatják Allan Kaprow híres gumi tornyát is.

A kikapcsolódáshoz köthető alkotások közül a kurátor felhívta a figyelmet a csokoládéból készült tárgyakra, Richard Hamilton elektromos fogkeféjére, Daniel Spoerri Gudmundur Gudmundsson dit Ferro által fogyasztott ételek című munkájára, Dieter Roth Bár című nagyméretű installációjára és Robert Wats viasztojásaira. Az utolsó teremben Robert Filliou francia művész munkáin keresztül szemléltetik a mozgalom különféle ágazatait.

A Ludwig Múzeum kiállításával párhuzamosan a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárban Lámpa! – Egy design ikon a kortárs művészet fényében címmel a Walter Schnepel által alapított Tecnolumen-gyár lámpagyűjteményének bemutatója látogatható szeptember 27-től.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Rihcard Hamilton híres fotója
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!