2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltűnő biztonsági hézagok tették lehetővé, hogy az IRA meggyilkolja Lord Mountbattent

2020. szeptember 29. 17:49 Múlt-kor

Különös biztonsági hiányosságok

Miután az ellenzéki árnyékkormány Észak-Írországért felelős államtitkára, Airey Neave ellen 1978-ban sikeres merényletet hajtott végre az Ír Nemzeti Felszabadító Hadsereg (az Ír Köztársasági Szocialista Párt fegyveres szárnya), a Mountbatten védelméért felelős biztonságiak 1979 márciusában figyelmeztették a lordot, hogy a királyi családot, köztük őt is támadás érheti. Mountbattent nem igazán hatotta meg a rossz hír, nem aggódott.

1978-ban a biztonságiak ezért árgus szemekkel figyelték a Shadow V-ot, hogy elhárítsanak egy esetleges bombamerényletet. 1979-ben azonban rejtélyes módon beszüntették a hajó ellenőrzését. Graham Yuill, aki azon a nyáron a lord biztonságáért felelt, később úgy nyilatkozott, hogy jelentést tett ismert IRA-tagok felbukkanásáról Mullaghmore-ban, és felvetette a Shadow V ellenőrzésének a szükségességét, de hivatalos beszámolójára felettesei elég furán reagáltak: Yuillt hirtelen Hong Kongba vezényelték, és utasították arra, hogy senkinek nem beszélhet korábbi, a lord hajóját érintő jelentéséről.

A Mountbatten életét fenyegető veszély mértékét nézve szinte érthetetlen, miért vették félvállról az illetékes fegyveres szervek a királyi család egyik fontos tagjának biztonságát. Többen úgy tartják, hogy Mountbatten maga állította le a biztonságiakat, mert nem akarta, hogy azok minden lépését árgus szemmel figyeljék.

Egyesek azt feltételezik, hogy a merényletért nem is az IRA, hanem a brit titkosszolgálat a felelős. Ezt a teóriát egy bizonyos Patrick Holland nevű úr állítására alapozzák, aki McMahon fegyenctársaként tengette életét a Portlaoise börtönben, és azt állította, hogy McMahon más helyett vitte el a balhét.

A látszólag jól értesült, hetvenedik életévében járó Holland azt tervezte, hogy könyvet ír a Mountbatten-merényletről, de erre már nem maradt ideje, mert egy reggel holtan találták a cellájában. A halála előtti éjszakán Holland egyébként mellkasfájdalmakra panaszkodott, és orvosi kezelésre szorult. Soha nem tudjuk meg, hogy mit tudhatott meg McMahontől a börtönben.

A merénylet kapcsán egyébként máshol is felbukkantak hajmeresztőnek tűnő információk. Az Ulsteri Királyi Rendőrség egyik forrása szerint nem az IRA, hanem a CIA állhatott a merénylet mögött, ugyanis Mountbattennek igen sarkos véleménye volt a két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió között dúló atomfegyverkezési versenyről, amit képtelennek, eszelősnek nevezett.

A merénylet negyven évvel a lord halála után is rengeteg kérdést vet fel, és a nem kellően védett Mountbatten tragédiája remek táptalajt nyújt az újabb és újabb összeesküvés-elméleteknek. A tisztánlátást egyelőre zavarja az, hogy azokba a kormányzati iratokba, amelyek eloszlathatnák a kételyeket a lord halálával kapcsolatban, nemzetbiztonsági okokból nem lehet betekinteni, ráadásul ezen dokumentumok egy részét már megsemmisítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A warrenpointi rajtaütés során megsemmisült egyik brit katonai teherautó (kép forrása: Wikimedia Commons)A herceg a Királyi Haditengerészet egyenruhájában (kép forrása: Wikimedia Commons)A holttestek egyikének kiemelése a vízbőlKároly walesi herceg Lord Mountbattennel Windsorban, 1979.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár