2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárulnak a Zsolnay család titkai a hétvégén Pécsett

2020. szeptember 18. 14:45 MTI

Korhű ruhába öltözött idegenvezetők avatják be a látogatókat a Zsolnay család titkaiba, de feltárulnak az idén tízéves Gyugyi-gyűjteményhez kapcsolódó legemlékezetesebb történetek is szeptember 19-én és 20-án Pécsen, a kulturális örökség napjai programsorozaton. A hétvégén a pécsi világöröksági helyszíneken antik koncerttel, interaktív installációkkal és rendhagyó vezetett sétákkal várják a látogatókat.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) tájékoztatása szerint a Zsolnay család egykori lakóházában, a pécsi kulturális negyedben található Család- és Gyártörténeti Kiállítás területén korhű ruhába öltözött idegenvezetők várják a látogatókat. A program alatt az érdeklődők betekinthetnek a 19. századi mindennapokba és a porcelánkészítésről híres család életébe.

A Zsolnay lányok titkai című program keretében a látogatók Zsolnay Vilmos két lánya, Teréz és Júlia életútjának és munkásságának főbb állomásait ismerhetik meg abban a villában, amelyben utóbbi Sikorski Tádéval lakott, s amely ma a Zsolnay Aranykora - Gyugyi-gyűjtemény című tárlatnak ad otthont.

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számító Zsolnay Aranykora - Gyugyi gyűjtemény létrejöttének tizedik évfordulója alkalmából egy új, reprezentatív könyvet is bemutatnak.

A látogatók szombaton és vasárnap este hat órától ingyenes tárlatvezetésen is részt vehetnek részt Komor István kurátor vezetésével.

A vezetéseken a részvétel ingyenes, ugyanakkor a [email protected] e-mail címen azokra regisztrálni kell – hívták fel a figyelmet a közleményben. A programokról további részletek olvashatóak a zsn.hu honlapon.

A pécsi világörökségi helyszíneken a baranyai megyeszékhely római kori épületeinek falai között hívják időutazásra az érdeklődőket. Szombaton a Cella Septichora Látogatóközpontban öt fiatal zeneszerző, Bajnok Ádám, Gelléri András, Muntag Lőrinc, Szécsi Lőrinc és Szőcs Márton új művei hangoznak el este héttől egy ingyenes koncerten, amelyen a hallgatóság betekintést kaphat az antik kultúra, a kortárs zene és ezek fúziójának világába.

Vasárnap a Római Birodalom különböző területeiről ismert híres művészeti alkotások elevenednek meg interaktív installációk formájában. A látogatók hívhatják életre a pompeji falfestmények alakjait, római császárportrék főszereplőivé válhatnak és még a római istennőket is megtestesíthetik – áll a közleményben. Felhívták a figyelmet arra, hogy azok a látogatók, akik római viseletben érkeznek, ingyenesen részt vehetnek a programon.

Szintén vasárnap három alkalommal rendhagyó, ingyenes idegenvezetések során tekinthető meg a pécsi Ókeresztény Mauzóleum, emellett a sétán feltárulnak az év közben nem látogatható Apáca utcai római kori emlékek is. A programokról, az eseményeken való részvételi lehetőségekről további információk olvashatók a honlapon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár