2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták I. Ferenc francia király 16. századi teniszpályáját

2021. február 26. 14:28 MTI

A Párizshoz közeli Villers-Cotterêts hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták.

A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen.

I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin helyett a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban.

A rendeletre emlékezve jövőre Villers-Cotterets lesz a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek. A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése "nem igazán jellemző" - magyarázta az AFP-nek Aurélie Raffin, a régészek egyike.

A teret, melynek területe kicsit kisebb, mint két teniszpálya, részben egy nézőknek szánt terület vette körül.
Nagyon ritka, hogy mindezt egy kastélyon belül hozhattuk felszínre" - mondta el Bénédicte Guillot, az INRAP munkatársa egy sajtókonferencián, ahol a 2020 nyarán és 2021 telén folyó ásatások eredményeit mutatták be.

Feltárták egy középkori kastély, a Malmaison alapjait, erre épült I. Ferenc királyi rezidenciája, melyet - a régi vár építőanyagaiból - 1540-re fejeztek be.

Az ásatások, melyek a következő hónapokban folytatódnak, az épület későbbi elemeit, köztük az orléans-i herceg 18. századból származó fürdőszobarendszerét is feltárták.

Olyan tárgyak is előkerültek, amelyek a 19. századból maradtak fenn, amikor a kastély koldusok börtöne lett. Az épületben később idősek otthonát alakítottak ki, ma múzeumként működik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. nyár: Kedvenc keddi sorozataink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az egykori teniszpálya a Villers-Cotterêts-i várban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár