2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Feltárják a nácik lengyelországi „halálvölgyét”

2020. május 19. 17:57 Múlt-kor

Lengyelország második világháborús német megszállása idején a náci hatóságok számos úgynevezett „Intelligenzaktiont” hajtottak végre. E nem mindig titkos tömeggyilkosságok elsősorban a lengyel értelmiséget vették célba, a Generalplan Ost, azaz Lengyelország kizárólag németek által lakott területté alakításának jegyében. A mészárlások egyik helyszíne volt a Chojnice közelében fekvő „halálvölgy”, ahol az SS Einsatzgruppe nevű „különleges” csoportjai és a velük együttműködésben dolgozó rendőrök mintegy 2000 emberrel végeztek 1939 és 1945 között. 

kivégzés
Lengyeleket kivégző helybéli német önkéntesek Észak-Lengyelországban (kép forrása: Wikimedia Commons)

A Chojnice melletti gyilkosságok 1939-ben 208 pszichiátriai beteg, 40 civil és egy pap megölésével indultak, és a későbbiekben sem kizárólag az értelmiségre koncentrálódtak – a környékbeli falvak zsidóit is itt végezték ki származásuk okán.

A Lengyel Tudományos Akadémia Régészeti és Etnológiai Intézetének szakértője, Dr. Dawid Kobiałka elmondása szerint az áldozatokat e célra ásatott árkokba lőtték, majd összeégették őket, a bizonyítékok eltüntetése végett.

Chojnice esetében a németek igyekeztek titokban tartani a gyilkosságokat, azonban a helyiek már ekkoriban „a halál völgyének” nevezték a kivégzések helyszínét, azaz minden valószínűség szerint tudtak róluk.

A Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériumának támogatásával a régészek a levegőből lézeralapú távérzékelő berendezésekkel (Lidar), valamint műholdfelvételek segítségével igyekeznek meghatározni az árkok pontos helyeit.

A kutatás során korabeli fényképeket (köztük légifelvételeket), valamint hagyományos terepfelmérési módszereket is bevetnek.

Május elején egy előzetes felmérést végeztek a kutatók a területen, ekkor különféle kaliberű lőszerek hüvelyeit, valamint ruhagombokat és egy jelvénytöredéket találtak.

„Reméljük, hogy a leletek segítenek megtalálni a kivégzőárkok pontos helyét” – mondta el Kobiałka. A régészek augusztusban tervezik az első ásatásokat elvégezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az előkerült jelvénytöredék (kép forrása: chojnice.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár