2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Felháborodtak a zsidó szervezetek a háború alatti szlovák államot mentegető videó miatt

2017. február 27. 09:23 MTI

Nagy felháborodást váltott ki a szlovákiai zsidó szervezetek körében a Matica slovenská kulturális szervezetnek a Bez 14. marca (Március 14-e nélkül) című videója, amely mentegetni próbálja a 2. világháború alatti fasiszta szlovák állam zsidóellenes politikáját.

Jozef Tiso

A bírált videó a YouTube internetes videomegosztó portálon, illetve a magát kulturálisnak minősítő szervezet honlapján volt korábban látható, de a közfelháborodás következtében a Matica levetette azt mindkét helyről (a videó azonban más csatornán elérhető a Youtube-on). Nem ez az első eset, hogy a Matica slovenská vezetése az 1939-1945 közötti években létező bűnös fasiszta szlovák állam rehabilitálására törekszik - emlékezetnek a zsidó szervezetek közös nyilatkozatukban, amelyről vasárnap tájékoztatott a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

A nyilatkozat szerint a maticások ebben a videóban arra a cinikus következtetésre jutottak, hogy tekintettel a korabeli európai fejleményekre a szlovákiai zsidókra mindenképpen tragikus sors várt volna. "És ezért - ezzel a logikával összhangban - (Jozef) Tiso rendszere tulajdonképpen nem visel semmiféle felelősséget a mi közeli hozzátartozóink legyilkolásáért. Ez alávaló hazugság. Történelmileg nincs kétség afelől, hogy Tiso rendszere felelős a Szlovákiából a náci megsemmisítő táborokba deportált több tízezer zsidó életéért. Ez a bűncselekmény soha nem évül el, és nem lesz elsimítva" - olvasható a közös dokumentumban.

A szlovákiai zsidó szervezetek szerint ez a maticás videó egy olyan időszakban tűnt fel, amikor aktívabb tevékenységbe kezdtek az egykori szlovák fasiszta állam védelmezői, a neonácik és más szélsőségesek. "Követeljük a kormánytól, amely programnyilatkozatában sokszor hivatkozik a fasizmus és az szélsőségesség elleni harcra, nevezetesen Robert Fico miniszterelnöktől, hogy foglaljon egyértelműen állást az állam által pénzelt intézmény (Matica slovenská) fasisztoid megnyilvánulásai ellen" - áll a dokumentumban.

A Matica slovenská a már korábban mások által is bírált videóval kapcsolatban a héten közölte: a Bez 14. marca nem történelmi dokumentum, a célja pedig állítólag az, hogy a szlovák társadalomnak egy más véleményt is bemutasson március 14-ről, és ezzel elejét vegye a társadalom radikalizálódásának. "Véleményünk szerint ez a másfajta nézőpont igyekszik objektív lenni, mert az egyik oldalon figyelembe veszi az ártatlan zsidók és Szlovákia, illetve Európa további polgárainak szenvedéseit. A másik oldalon pedig figyelembe veszi azt, hogy az akkori politikusok igyekeztek megakadályozni Szlovákia felosztását a szomszédos hatalmak között, ami egy reális veszély volt" - állítja Marián Tkác, a Matica slovenská elnöke. A Matica elnöke szerint nem akarták ünnepelni azt, amit nem lehet ünnepelni, hanem "alternatív kérdéseket" akartak feltenni. 1939. március 14-e a fasiszta Szlovák Állam megalakulásának dátuma. Ennek volt elnöke Jozef Tiso katolikus pap.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár