A vörösterror 133 napja

Ezer kihúzott emberi fogra bukkantak a melbourne-i metró építése során

2018. szeptember 4. 16:24 Múlt-kor

Az ausztráliai Melbourne metrójának fúrásakor a munkások ijesztő felfedezést tettek: több mint ezer darab emberi fog fordult ki a földből. Sokuknak felületén méretes lyukak tátongtak, és a vizsgálatok során kiderült, legtöbbjüket kihúzták.

Emberi fogak

Nem egy jól sikerült, ám ízléstelen tréfáról volt szó, a fogak valódiak és a kutatók szerint többek között a századfordulón tevékenykedő, J. J. Forster nevű fogorvoshoz (valamint néhány, a közelben dolgozó kollégájához) köthetők, írják a helyi lapok.

Forster a Swanston Street 11 alatti épületben dolgozott az ausztráliai Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben 1898 és az 1930-as évek között. Rendelője azon az útvonalon feküdt, ahol a metró a tervek szerint futni fog.

A fogakat megvizsgálva jól láthatók, hogy legtöbbjükön éktelen nagy lyukak találhatók, gazdáiknak nagy fájdalmat okozhattak, mielőtt kihúzták őket az ínyből. A földalatti építését vezető cég osztotta meg twitteren a záp- és metszőfogakról készült képeket, amelyeken látható még egy fél műfogsor és egy arannyal betömött fog is.

A kép elkészültekor közel kétszáz fog fordult ki a földből, utána még több mint nyolcszáz követte őket. A legtöbbet egy vascsőben (valószínűleg egy vízvezetékben), illetve a körülötte lévő földben találták. Úgy vélik, nem magát a rendelőt sikerült elérniük a fúrópajzzsal, hanem valaki egész egyszerűen ledobta a lefolyóba a bizarr gyűjteményt.

„A tökéletes fogak tökéletes mosolyt adnak” – olvasható Forster egyik hirdetése, amelyet 1924. február 5-én jelentetett meg az egyik helyi újságban. Az írásban a szakember ígéretet tesz, hogy olyan foghúzási technikákat alkalmaz, amelyek során fájdalom nélkül távolíthatók el a beteg fogak. Ugyanakkor Mark Evans, a Melbourne-i Egyetem fogorvosa szerint mindez csak mese volt habbal, a korabeli metódus nem kevés fájdalmat okozott a fogfájós páciensnek.

Mint elmondta, a fogókkal történő húzás előtt akkoriban csupán kokainnal, dinitrogén-oxiddal vagy novokainnal érzéstelenítettek a 20. század eleji szakemberek, ami kevésbé volt hatékony a mai módszerekkel összehasonlítva. Magát a tömést pedig általában anesztézia nélkül helyezték be, így az ordító beteg mindent érzett, azt is, ahogyan a pedállal hajtott fúró a fogába hatol. Maga a foghúzás a korszakban vitathatatlanul horrorisztikus volt. A páciens szerencsésnek mondhatta magát, ha a fogorvosa a saját vagy a beteg lakásában végezte el a beavatkozást, mivel a fertőzésveszély így lényegesen kisebb volt, az esély pedig nagyobb, hogy a foghúzás nem okozott nagyobb bajt.

A fogak mellett a munkások találtak még többek között egy gyermekcsúzlit, egy, a gyászoló Viktória királynő ékszerei alapján tervezett, értékes fülbevalót és egy ópiumszívásra használt üvegpipát is.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!