2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Elsőéves műszaki hallgatók fedeztek fel egy rejtett középkori szöveget

2020. december 4. 12:48 Múlt-kor

A New York állambeli Rochesteri Műszaki Egyetem (RIT) hallgatói korábban nem ismert, rejtett szövegeket fedeztek fel egy 15. századi pergamenen egy olyan rendszer segítségével, amelyet maguk fejlesztettek még elsőévesekként.

vizsgálat
Két hallgató az ultraviola-fluoreszcenciás szerkezettel dolgozik

A kézirat az egyetem saját gyűjteményének egyik darabja volt, az ultraviola-fluoreszcenciás vizsgálat azonban kimutatta, hogy úgynevezett palimpszesztről van szó – olyan pergamenről, amelyet többször is felhasználtak kéziratokhoz.

A látható kézirat keletkezésének idején a pergamenkészítés rendkívül költséges és bonyolult eljárás volt, így bevett szokás volt újrahasznosítani az egyes lapokat – a korábbi szöveget általában lekaparták vagy egyéb módon eltávolították. Kémiai nyomai azonban rajtamaradtak általában a lapon, így előfordul, hogy az emberi szem által nem érzékelhető tartományú fények segítségével ki is mutatható, és akár olvashatóvá is tehető.

„Rendszerünk felhasználásával kikölcsönöztünk több pergament is a Cary Gyűjteményből itt az RIT-n, és amikor az egyiket az UV-fény alá helyeztük, lenyűgöző sötét francia folyóírás látszott a szöveg alatt” – mondta el Zoë LaLena, az immár másodéves hallgatók egyike. „Ez azért volt elképesztő, mert a dokumentum már egy évtizede a Cary Gyűjteményben van, és senki nem vette észre. És azért is, mert egyúttal az Ege-gyűjteményből származik, amelyben 30 másik ismert lap van ugyanebből a könyvből, tehát igazán lenyűgöző, hogy a 29 másik lap, amelyek helyéről is tudunk, szintén lehet, hogy palimpszeszt.”

A 19 fős hallgatói csoport még a tavaszi félévben alkotta meg a szerkezetet egy tanórai projekt keretében, amelynek követelménye volt, hogy rejtett írások felfedezésére képes eszközt építsenek.

A koronavírus-járvany miatt ugyan a végső simításokat nem tudták elvégezni rajta, azonban az egyetem egy 1975-ben végzett hallgatójának nagyvonalú pénzbeli hozzájárulásának köszönhetően a hallgatók közül hárman – köztük LaLena – tovább dolgozhattak a projekten a nyár folyamán, az ősszel pedig befejezték a szerkezetet is, amellyel aztán vizsgálatokat hajthattak végre.

Steven Galbraith, a Cary Grafikus Művészeti Gyűjtemény kurátora elmondta: izgatta, hogy a hallgatók felfedezték a pergamenlap palimpszeszt mivoltát, mert hasonló lapokat igen sokat tanulmányoztak már országszerte a kutatók, azonban sosem vizsgálták meg ezeket UV-fény alatt, és nem is készítettek róluk teljes leképezéseket.

Otto F. Ege (1888-1951) tanár és könyvkereskedő rendkívül ismert „könyvdaraboló” volt, aki a hiányos vagy sérült középkori kéziratokat rendszerint lapokra szedve adta el, illetve adományozta különböző intézményeknek, köztük a Cary Gyűjteménynek.

Galbraith hozzátette: amiatt is izgatott, hogy ez azt jelenti, számos más kulturális és oktatási intézmény is rendelkezhet olyan, az Ege-gyűjteményből való darabokkal, amelyek palimpszesztek lehetnek.

„A hallgatók rendkívül fontos információval szolgáltak legalább két kéziratos lapunkról itt a gyűjteményben, és bizonyos értelemben fel is fedeztek két olyan szöveget, amelyekről nem tudtuk, hogy a gyűjteményben vannak” – mondta Galbraith. „Most az a feladat, hogy rájöjjünk, mik is ezek a szövegek, és ez a lényege a spektrális képalkotásnak a kulturális intézményekben. Ahhoz, hogy teljességgel megértsük saját gyűjteményeinket, ismernünk kell azok mélységeit, és a képalkotás tudománya segít felfedni mindezt.”

A hallgatók szívesen vizsgálnák meg, az Amerika-szerte megtalálható, Ege-gyűjteményből származó kéziratok közül mennyi palimpszeszt még ezen kívül. A közeli Buffalo és Erie Megyei Közkönyvtárban egy másik Ege-lapot is megvizsgáltak, amely szintén újrafelhasznált pergamennek bizonyult. Igyekeznek felvenni a kapcsolatot minél több gyűjteménnyel, amely tartalmaz Ege által eladott vagy adományozott szöveget. A szövegek felfedésével a paleográfusok is megkezdhetik megfejtésüket és értelmezésüket.

A hallgatók a 2021-es Középkori Tanulmányok Nemzetközi Konferenciáján is meg fogják osztani eredményeiket, továbbá bemutatják a projektet az egyetem saját, Imagine RIT című tudományos fesztiválján.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A vizsgált pergamenlap a látható fénytartományban (balra) és a vizsgálat által a látható szöveg alatt megvilágított írással (balra)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár