Kalandos középkor

Előkerült Anglia eddigi legrégebbi ágyúgolyója

2015. február 17. 14:20

Egy középkori csatamező helyszínén, a közép-angliai Northamptonban találták meg Anglia történetének legrégebbi ismert ágyúgolyóját.

Ágyúgolyó

Az ágyúgolyót minden bizonnyal a York-ház és Lancaster-ház között a trón megszerzéséért vívott rózsák háborúja idején (1455-1485) zajló northamptoni ütközetben, 1460. június 10-én lőtték ki. Mint ismeretes, a harminc éven át tartó ellenségeskedésnek az 1485-i bosworthi csata vetett véget, amelyben életét vesztette III. Richárd is, az utolsó angol király, aki ütközetben esett el. A trónra legyőzője, a Tudor dinasztiát megalapító VII. Henrik lépett, az ő utódai 116 évig uralkodtak Anglia és Wales felett.

A 7,6 centiméter átmérőjű, deformált lövedéken több nagyobb, a becsapódás nyomán keletkező vájat látható (valószínűleg kétszer is földet ért, majd egy fát is eltalált), illetve homokszemek tapadnak rá. Az ágyúgolyót néhány éve találta meg farmján Stuart Allwork, de a középkori leletnek a gazda 2013-ban bekövetkező halála után nyoma veszett, s csak tavaly fedezte fel újra Glenn Foard, a Huddersfieldi Egyetem régésze, aki részletes vizsgálatnak vetette alá a lövedéket.

A beszámolók szerint a csata nagy esőben kezdődött meg, amely feláztatta a talajt, és nehezítette a támadók előrehaladását, a lancasteri ágyúk pedig használhatatlanná váltak. A yorkiak a védelem jobb szárnyát támadták, s ha a csata leírása pontos, akkor a Richard Neville, Warwick grófja vezette yorki sereg tüzérsége lőtte ki az ágyúgolyót. A York-ház a mindössze 30 percig tartó ütközetben döntő győzelmet aratott VI. Henrik király csapatai felett, az uralkodót elfogták, majd három nappal később visszatértek vele Londonba.

Anglia

A northamptoni ütközet helye ma

A legtöbb történész egyetért abban, hogy az ágyút Kínában találták fel. Ágyút Európában először nagy valószínűséggel az arabok és a mórok használtak a 13. század végén, míg a Magyar Királyság történetében Nagy Lajos alkalmazta elsőként. Az ágyú első angliai illusztrációja 1327-ből származik ("crakys of war"), míg az Oxford Encyclopedia of Medieval Warfare and Military Technology szerint ugyanebben az évben, a Stanhope Park-i csatáról szóló beszámolók említik először a tüzérségi eszközt.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!