2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Erőd Iván magyar-osztrák zeneszerző, zongoraművész

2019. június 25. 15:32 MTI

A 83 éves nemzetközi hírű zeneművész hétfőn halt meg egy bécsi kórházban – közölte a Bécsi Állami Opera.

Erőd Ivánt több más magyar és osztrák művésszel együtt kitüntették a washingtoni John F. Kennedy Központ az Előadóművészetekért 2019-es Művészeti Aranyérem-díjával, az elismerést néhány nappal halála előtt – pénteken – vette át helyette fia, Adrian Eröd baritonénekes a bécsi Albertina múzeumban.

A zeneszerző Budapesten született 1936-ban. Egy visszaemlékezésében elmondta: „zenész génjeimet anyai ágról örököltem, nagyapám, Ney Bernát a Magyar Állami Operaház szólóénekese, nagybátyám, Ney Tibor hegedűművész volt. Bátyám, aki Buchenwaldban pusztult el a holokausztban, tehetséges csellistának indult, Schiffer Adolfnál tanult”.

Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, tízéves korától Kadosa Páltól vett magánórákat, később a Zeneakadémián is Kadosa volt a mestere. A Zeneakadémián zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet.

Az 1956-os forradalom bukása után új életet kezdett: egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl.

A hetvenes évektől egyre ritkábban koncertezett. 1967-től a grazi zeneakadémia előbb óradíjas, majd 1971-től kinevezett professzora lett, 1989-től a bécsi Musikhochschule (ma Musikuniversität) professzora volt.

Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár