2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy megbundázott bokszmeccs tette híressé a törvény mindkét oldalát megjárt vadnyugati hőst

2022. április 24. 15:48 Múlt-kor

Rögös út, kétes hírű társaság

Felesége halála igencsak lejtmenetre állította Wyatt Earp életét. 1871 márciusában több beosztásában is pert indítottak ellene sikkasztásért, majd két tettestársával együtt letartóztatták két ló eltulajdonításáért.

Earp nem várta meg a tárgyalást, júniusban néhány társával kimászott cellájából a börtön fából készült tetőjén keresztül, és az Illinois állambeli Peoriába szökött.

Peoriában Earp egy Jane Haspel nevű nő háztartásába volt bejelentve, ez azonban valójában bordélyházként működött. Earpöt testvérével, Morgannel együtt többször letartóztatták itt, mivel az ilyen létesítmények mind fenntartása, mind igénybevétele bűncselekménynek számított.

Wyatt Earpöt ebben az időszakban egy hajóból kialakított „lebegő bordélyházon” is letartóztatták, amely a saját tulajdona volt. Ekkoriban egy magát Sally Heckellként, illetve Sarah Earp néven Wyatt feleségeként azonosító nővel élt, aki sokak szerint Jane Haspel 16 éves lánya lehetett.

Peoriában a sokszoros visszaesőként és züllött életűként megbélyegzett Earpnek nem sok lehetősége maradt, így a Kansas állambeli Wichitába távozott. Érdekesség, hogy a peoriai időszakáról maga Earp úgy nyilatkozott, hogy ekkoriban valójában a prérin bölényre vadászott (erre saját szaván kívül nincs bizonyíték).

Wichitában Wyatt bátyja, James már szintén bordélyházat üzemeltetett feleségével, ebbe az üzletbe szállt bele Wyatt és Sally 1874-től. Wichita ekkoriban a vasút egyik nyugati végpontja volt, így a marhahajtók ide vezették állataikat, hogy a keleti vágóhidak felé indítsák őket útnak.

Ilyenkor a város megtelt a hosszú út végét ünneplő, részeges cowboyokkal, a rendfenntartóknak pedig akadt tennivalója bőven (ahogy a bordélyházak sem kongtak az ürességtől). Amikor azonban nem voltak tömegek a városban, Earpnek más munka után kellett néznie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Amerikai marhatenyésztő fiával, lovaival és karámjaival az 1890-es években. Wyatt Earpnek már kamaszként vezetnie kellett a családi farmot.Egy vadnyugati város előkelő polgárai a 19. század második felébenWyatt Earp (b) és Bat Masterson 1876-ban a törvény védelmezőiként Dodge CitybenA kansasi Dodge City rendőri erejének tagjai 1883 körül. Álló sor: W.H. Harris, Luke Short, Bat Masterson, ülő sor: Charlie Bassett, Wyatt Earp, Frank McLean, Neal Brown.John Henry „Doc” Holliday 1882 körülA vadnyugat leghíresebb lövöldözésének helyszíne, a tombstone-i O.K. Corral romjai 1885-benTom McLaury, Frank McLaury és Billy Clanton holttestei. Mindannyiukkal Wyatt, Morgan és Virgil Earp (utóbbi mint a helyi marsall), valamint „Doc” Holliday végeztek az O.K. CorralnálHenry Fonda (1905–1982) Wyatt Earp szerepében a Clementina, kedvesem című 1946-os filmben, amely az O.K. Corral-i lövöldözéshez vezető eseménysorozatot dolgozza fel John Ford rendezésében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár