2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Egy korabeli török naplót találtak az 1596-os egri ostromról

2014. október 16. 12:03 MTI

Az egri vár 1596-os ostromáról Törökországban előkerült naplóról is szó lesz a Zrínyi Miklóst és a 17. század végvári küzdelmeit fókuszba állító egri végvár-konferencián. A csütörtök délutáni meglepetéselőadást Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója tartja, aki az anatóliai Konyában rábukkant az 1596-os egri ostromot is megjárt egyik török katonatiszt saját nyelven írt naplójára.

Eger várának ostroma 1596-ban

Bujdosné Pap Györgyi, a szervező Dobó István Vármúzeum igazgatóhelyettese szerdán elmondta, hogy az egri várban zajló háromnapos tudományos konferencián 22 tervezett és egy "terven felüli" előadást tartanak. Idén Zrínyi Miklós és a 17. századi végvári harcok állnak a hadtörténeti, régészeti, illetve a kor mindennapi életét, például táplálkozási szokásait is vizsgáló előadások középpontjában.

"A csütörtök délutáni meglepetéselőadást Gühnan Börekçi, az isztambuli Sehir Egyetem oktatója tartja, aki az anatóliai Konyában rábukkant az 1596-os egri ostromot is megjárt egyik török katonatiszt oszmán nyelven írt naplójára" - mondta az igazgatóhelyettes. Hozzátette: a vármúzeum tervei között szerepel, hogy magyarra fordítják és kiadják a naplót. Kitért arra is, hogy a vármúzeum híd szerepét szeretné betölteni a Sehir Egyetem és az egri Eszteházy Károly Főiskola között, például a történelemkutatást folytató diákok közötti kapcsolatépítés elősegítésével.

Elhangzott: a konferenciát pénteken az egri vár napja zárja, amelyet 2002 óta ünnepelnek. 1552-ben október 17-én vonult el a török sereg a vár alól. A fél tízkor kezdődő rendezvényen solymász- és fegyverbemutatóval, történelmi játszóházzal is várják a várba az érdeklődőket. Bujdosné Pap Györgyi felidézte: a Dobó István Vármúzeum Vártörténeti Műhelye égisze alatt futó, 1982-ben R. Várkonyi Ágnes történészprofesszor kezdeményezésére életre hívott egri konferencia eredetileg az egri vár 1552-es ostroma köré szerveződött. Az előadások témaköre azóta fokozatosan kibővült a végvári harcok korával. A most zajló tanácskozással a költő és hadvezér Zrínyi Miklós halálának 350. évfordulójáról emlékeznek meg a szakemberek.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!