2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak Arábiai Lawrence tragikus halála után kezdték komolyabban venni a bukósisakokat

2022. március 7. 15:50 Múlt-kor

A bukósisak győzelme

A hadsereg lépésével Cairns küldetése még nem ért véget, hiszen így már volt megfelelő statisztikai bázisa az összehasonlításhoz.

1943-ban egy következő tanulmányban azt mutatta ki, hogy a bukósisak viseletével 75%-kal csökkenthető a koponyatörések száma abban az esetben, ha valaki fejsérülést szenved egy motorbalesetben.

Végül pedig rámutatott arra, hogy a bevezetés eredményeképpen a havi 200 főről ötvenre esett vissza a halálesetek száma.

Annak ellenére, hogy Cairns eredményei Nagy-Britanniában már a negyvenes években bárkit meggyőzhettek arról, hogy a bukósisak viselése életeket menthet, a képviselőházban csak 1973-ban szavaztak arról, hogy kötelezővé tegyék a viselését a motorosok számára.

A kötelezővé tétel körül sajátos vita bontakozott ki:

Enoch Powell, a kor talán legmegosztóbb brit politikusa úgy érvelt, hogy az egyén felelősségének és szabadságának a megtartása sokkal fontosabb, mint a halálesetek elkerülése. (Hasonló viták előzték meg a biztonsági öv kötelező bekötését is 1983-ban).

Cairns már nem érhette meg a bukósisak kötelező viseléséért folytatott harcának végső sikerét, mivel 1952-ben, mindössze 56 évesen, rákban elhunyt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lawrence a Brough Superios SS100-asán, amelyet V. George-nak nevezett el.Lawrence legnagyobb szerelme a sebesség volt. Élete során nyolc motorbiciklit is vásárolt.Sir Hugh William Bell Cairns idegsebészCsúnya bukás egy motorversenyen, 1925.Foley kisasszony, a Nemzetközi Hatnapos Megbízhatósági Próba egyik versenyzője a Brooklands versenypályán az angliai Surrey-ben, 1925.A csehszlovák emigráns haderő motoros alakulata Angliában a második világháború idején. Mint látható, rájuk is vonatkoztak a brit hadseregben 1941-től érvényes szabályok a bukósisak kötelező viselésére.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár