2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csak a sűrű hó mentette meg George Washingtont attól, hogy a britek 1780 februárjában elrabolják

2021. július 21. 15:17 Múlt-kor

A célba vett főhadiszállás

Washington 1779. december 1-je óta Morristownban székelt, a környék egyik legszebb házában. A kúria Jacob Ford özvegyéé volt, akit az a látszólagos szerencse ért, hogy vendégül láthatta az amerikaiak parancsnokát.

A ház fél mérföldre (800 méterre) feküdt Morristown központjától és körülbelül három mérföldre (4,8 kilométerre) az amerikai csapatok fő táborozóhelyétől, így Washington az estéit rendszeresen az embereitől távol töltötte.

Ez persze nem jelentette azt, hogy Washington teljesen védtelen lett volna. A Washington Life Guard 110 embere Caleb Gibbs őrnagy vezetése alatt éjjel-nappal őrjáratozott az épület körül, és ügyelt Washington biztonságára.

A problémák elsősorban a téves riasztásokból adódtak: ilyenkor az őrök a kunyhóikból a Ford-házba rohantak, elbarikádozták az ajtókat, szélesre tárták az ablakokat, amelyeknél fegyveresek figyelték az esetleges támadókat.

Mindez elsősorban azokat zavarta, akik nem voltak a hadsereg részei, így a tulajdonos özvegyet és Martha Wasingtont. A nőknek ilyenkor ágyba kellett bújniuk és órákat ott tölteni, miközben a szobáikban számos katona vesztegelt. A nyitott ablakok miatt az amúgy is fagyos tél áthűtötte a házat, így a háziak, akik a konyhába szorultak be erre az időre, érthető okokból nem voltak túl boldogok.

1780. január 31-én Washington kapott egy levelet Silas Condicttól, a New Jersey-i végrehajtó tanács tagjától, amelyben figyelmeztette őt, hogy a folyó befagyása utat nyithat az ellenséges vonalak felől, de Washington nem hallgatott rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Washington imája Valley Forge-nál, 1777.Az amerikai Kontinentális Hadsereg katonái téli szálláshelyeiket építik a New Jersey-i Morristownban, 1779-1780 telén.Washington morristowni főhadiszállásaArthur St. Clair tábornok, Washington szárnysegédjeAmerikai csapatok téli szálláshelyen a függetlenségi háború idejénWashington és rossz állapotú, demoralizált csapatai Valley Forge-nálWashington 1779-ben, Charles Peale festményénWilhelm von Knyphausen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár