2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új síremlék József Attila nyughelyén

2005. május 12. 11:45

Bálványos Levente és Horváth Csaba szobrászok Sztélé című terve alapján készül az új síremlék József Attila nyughelyén.

A fejfa szerepét egy 2,5 méter magas, 90 centiméter széles vassztélé veszi át, amelyre az Íme, hát megleltem hazámat vers sorai kerülnek. A natúr rozsdásodó vaslemezen a betűk a lemez teljes vastagságában átmetszettek, ez az anyaghasználat mintegy megidézi és szimbolizálja József Attila sorsát - olvasható a képzőművész-páros műleírásában. A művészek szándéka szerint a nyers, durva vaslemez a temetőben sétálókat megállásra készteti, az anyag idegensége, hétköznapisága felhívó jelként hat majd. Az új síremlék tervének kidolgozására meghirdetett pályázaton a bírálóbizottság - Schneider Márta helyettes államtitkár elnökletével - a szakértői zsűri javaslatát elfogadva Bálványos Levente és Horváth Csaba szerzőpáros anyagát minősítette nyertesnek hétfőn.

József Attila és családja sírja



A nyilvános képzőművészeti ötletpályázat kiírása szerint művészi kialakítású, a síremléket és az emlékhelyet egységes kompozícióként kezelő műalkotást kellett tervezni, amely a poéta szellemiségét, költészetének gondolatiságát fejezi ki a mai kor művészi eszközeivel. Mint a minisztérium közölte, a nyertes terv maximálisan figyelembe veszi a kiírás követelményrendszerét: ezt az eredeti sír helyének, feliratának megtartásával, megjelenésében egyszerűen, szerényen, hivalkodástól mentesen, de kifejezően, tartalmasan teszi.

Az új síremléket az 1937-ben elhunyt költő halálának évfordulóján, december 3-án avatják fel. Az új síremlék létrehozását az év elején kezdeményezték József Attila születésének centenáriuma alkalmából; a pályázatot rendkívüli szakmai érdeklődés kísérte: 169 pályaművet mutattak be. A pályázat lebonyolítására és az emlékhely megvalósítására összesen húszmillió forintot fordítanak; ebből tizenötmillió a minisztérium, ötmillió a Fővárosi Önkormányzat támogatása.

Az 1937. december 5-én, két nappal halála után Balatonszárszón eltemetett költő földi maradványait 1942-ben hozták Pestre, a Kerepesi temetőbe. 1955-ben oda temették az 1919-ben elhunyt Mamát, József Áronnét is. 1959-ben, amikor létrehozták a Munkásmozgalmi Panteont, József Attila hamvai is ott kaptak helyet, de a család 1994-ben visszavitette a költő földi maradványait a családi sírba. A műkő-keretes, egyszerű táblával jelzett helyen ma József Attilán kívül a Mama, valamint az 1950-ben elhunyt József Jolán, a tavaly eltávozott József Etelka és Etus unokája, Makai Péter nyugszik.

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár