2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazatér az eltulajdonított misekönyv

2005. április 22. 12:00

A modern időkben először lesz példa arra, hogy Nagy-Britannia visszaad külföldi intézménynek egy ellopott műkincset. A British Library-nek kell visszaszolgáltatnia egy XII. századi misekönyvet, miután a Tony Blair miniszterelnök által létrehozott, az ellopott műtárgyak sorsával foglalkozó Spoliation Advisory Panel megállapította: egy beneventói szemináriumból tulajdonították el a misekönyvet1943-ban.

A miniatúrákkal gazdagon díszített misekönyvet helyi dialektusban írták, mely nyelv a kései középkorban terjedt el Kis-Lombardiában és székhelyén, Beneventóban. A város katedrálisának káptalani könyvtárában évszázadok óta őriznek beneventói nyelven írt szövegeket, amelyeket paleográfusok tanulmányoznak. A legjelentősebbeket, három misekönyvet, 1940-ben vett jegyzékbe a könyvtárosa. Az ellopottakat nyolc évszázaddal ezelőtt másolták a San Pietro kolostorban. A nyilvántartában a 29-es számot kapta.

 

A misekönyv

 

A háború alatt ezeket az értékes műkincseket ládákba csomagolva a városon kívül lévő, IX. Pius pápáról elnevezett szemináriumba menekítették. Amikor a németek visszavonultak és a szövetséges csapatok foglalták el a várost, azt hitték, nem érheti már őket baj. Pedig a 29. számú misekönyv eltűnt, és csak 1946-ban bukkant fel, amikor egy angol katona a British Museumnak akarta eladni, mint egy nápolyi antikváriusnál általa vásárolt könyvet. A múzeum, mivel kétes eredetűnek tartotta, nem vette meg, de később, amikor a katona a Sotheby-nál árvereztette el egy dél-olaszországi bencés rendi kolostorból származó műkincsként, mégis megvásárolta attól a személytől, aki az árverésen 441 fontért szerezte meg. (A múzeum 420-ért vette meg tőle.) Beneventóba csak 1976-ban jutott el a hír, hogy a misekönyv a British Museumban van - írja az olasz Corriere della Sera című napilap.

 

Az olasz állam, a beneventói érsek azóta kérte visszaadását. De három évtized kellett ahhoz, hogy a probléma a megoldáshoz közeledjen. Akadályok még vannak: egyrészt a brit törvények szerint a lopás vétsége már elévült, másrészt a British Museumból létrejött British Library - működési szabályzata szerint - nem idegenítheti el javait. A Blair-bizottság kétféle utat javasol: a kormány változtassa meg a könyvtár alapszabályzatát, vagy hozzanak törvényt külön a misekönyvre. Bárhogy is lesz, a misekönyv visszatér Beneventóba, mert a British Library beleegyezett abba az ideiglenes megoldásba, hogy a végleges rendezésig kölcsönadja. Az eset precedens értékű lehet az európai múzeumokban őrzött, a II. világháború idején eltulajdonított műkincsek esetére.

 

(Múlt-kor/Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár