2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

József Attila-emlékünnepség a Magyar Sajtó Házában

2005. április 4. 13:00

Neves művészek, közéleti személyiségek vallottak József Attilával kapcsolatos élményeikről vasárnap a budapesti Magyar Sajtó Házában rendezett emlékünnepségen; a díszvendégek között volt a száz esztendeje született poéta hagyatékának egyik gondozója is.

Korábban

József Attiláról nyílt kiállítás a párizsi UNESCO-székházban
`Éveil` (Eszmélet) címmel multimédiás kiállítás nyílt József Attiláról szerdán délután a párizsi UNESCO-székházban.

József Attila-konferencia Párizsban
`József Attila új megközelítésben` címmel kétnapos nemzetközi konferencia kezdődött szerda délelőtt a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).

József Attila emlékév lesz Peruban is
Peruban keveset tudnak József Attiláról, hisz költészetét az irodalomkedvelők csak a Limában spanyolul megjelent kötete, vagy néhány kubai kiadvány alapján ismerhették meg eddig, de talán a centenáriumi emlékév változtat a helyzeten - bizakodik dr. Kosárka József, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Az Euróra Kulturális Alapítvány `Születésnapomra - Hommage á József Attila` című rendezvényére meghívták a költő tavaly elhunyt nővérének, Etelkának a két gyermekét, Makai Ádámot és Makai Zsuzsannát is, akik édesanyjuktól vették át a hagyaték gondozását; az eseményen Makai Ádám vidéki távolléte miatt nem tudott megjelenni. Makai Zsuzsanna az MTI-nek az eseményen azt mondta: nem apad az érdeklődés József Attila iránt, továbbra is sok könyv íródik róla, nem tudják kimeríteni a témát, még mindig titkok lappanganak költészetében. `Attila annyira egyetemes, hogy nem lehet kisajátítani` - mondta.

 

Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila-emlékév kurátora köszöntőjében úgy fogalmazott: nem ért egyet azokkal az aggodalmakkal, hogy az emlékévben, amikor a csapból is József Attila folyik, az emberek megunják a költőt, a sok megnyilatkozás elidegenítő hatású. A József Attila Társaság elnöke szerint az egykor kiemelkedőnek vagy halhatatlannak elismert értékek megavasodhatnak, finom porréteg vonhatja be őket, egy valaha népszerű művész kieshet a közönség kegyeiből, a szívek bezárulhatnak előtte. A kerek évfordulók ezért a drámai mérlegkészítés időszakai.

 

Csak az marad életben, ami megújítható és megújul, de József Attilát nem kell félteni. Nem kell megszerettetni a közönséggel, mert szeretik, életműve ma is kitűnik életre valóságával - szögezte le. Mint hozzátette, ma már senkinek nem írják elő, hogy milyennek kell látni a költőt, ahogy ez történt 1980-ban, József Attila születésének 75. évfordulón. A vendégek által kiválasztott József Attila-verseket színészek tolmácsolták, a vendégek rövid gondolatai és a szavalatok között Vázsonyi János szaxofon-gitár dzsesszduója játszott.

Göncz Árpád író, volt köztársasági elnök elmondta, késő kamaszkorában ismerkedett meg József Attila költészetével, amely számára kezdettől fogva vélemény- és tudatformáló volt. `A szívünkhöz szólt, nem csak az agyunkhoz (...) habzsoltuk, mert tökéletesen azt a valóságot mondta el, ami körülvett bennünket` - fogalmazott. Petschnig Mária Zita közgazdász elmesélte: már egészen fiatal korában megfogta őt József Attila kérlelhetetlen igazságszeretete. Az általa kiválasztott Ars Poetica című költemény számára belső tartás, általános mértékadó, magas mérce, aminek sokszor nehéz megfelelni - fejtette ki.

 

Horváth Ádám tévérendező felidézte: 1935-36 telén a Japán Kávéházban látta a költőt, aki éppen capuccinót vagy teát ivott. Arra emlékszik - tette hozzá -, hogy kezében remegett a kanál, és figyelő tekintete egyik pillanatról a másikra változott indulatos tekintetté. Grunwalsky Ferenc filmrendező szerint József Attila soha nem lesz tisztelendő drámai hős, ember volt, akit néha vad indulat, vad költészet jellemzett. "Ez a srác ez így jó, hogy ennyi mindent próbált ki és vitt végig, a betegségét is" - mondta, hozzátéve: magyar költőnek lenni nehéz, ő ezt is végigvitte, a tehetség minden sorában benne van. A meghívottak között volt Parti Nagy Lajos, Lator László, Somlyó György költő, Kukorelly Endre író, Szabó István filmrendező, Schilling Árpád színházi rendező és Gönczöl Katalin jogász.

 

Az emlékünnepségen fotótárlat nyílt; külföldről és belföldről több mint kétszáz amatőr és profi fényképész hétszázötven, József Attila versek ihletésére készített alkotással jelentkezett. A Magyar Sajtó Házában mintegy harminc fotót és fotómontázst állítottak ki. Költészeti fesztiválokon, emlékesteken, felolvasásokon, versvásáron és zarándoklattal, nappali virrasztással is emlékeznek József Attilára Budapesten és vidéken a jövő héten, a költészet napja előtt. A költő születésének évfordulója alkalmából Magyarországi településeken és külföldön több száz programot rendeznek az idén; az emlékévet január 7-én, Attila napján nyitotta meg a kulturális tárca az Ars Poetica című vers egy gondolatával, "A mindenséggel mérd magad" című verssorral. A centenáriumi programsorozat végén, december 3-án avatják fel József Attila felújított síremlékét és a körülötte levő emlékparkot a Fiumei úti sírkertben. Az idei évet az UNESCO is József Attila-emlékévnek nyilvánította a József Attila Társaság kezdeményezésére.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár