2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

József Attila-konferencia Párizsban

2005. március 31. 09:34

`József Attila új megközelítésben` címmel kétnapos nemzetközi konferencia kezdődött szerda délelőtt a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).

Korábban

József Attila emlékév lesz Peruban is
Peruban keveset tudnak József Attiláról, hisz költészetét az irodalomkedvelők csak a Limában spanyolul megjelent kötete, vagy néhány kubai kiadvány alapján ismerhették meg eddig, de talán a centenáriumi emlékév változtat a helyzeten - bizakodik dr. Kosárka József, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Fejtő Ferenc történész, író, újságíró, a költő egykori munkatársa és barátja tartott bevezetőt, majd a konferenciát szervező Tverdota György irodalomtörténész József Attila párizsi tartózkodásáról szóló előadása indította el a kétnapos rendezvényt.

 

A közel húsz francia és magyar irodalomtörténész, pszichiáter és műfordító elsősorban pszichoanalitikus és nyelvészeti megközelítésben elemzi a magyar költő életművét. Felszólal többek között Georges Baal, Horváth Iván, Bárdos László, Angyalosi Gergely, Francois Sauvagnat, Baptiste Belleau, Pieter Diener, Antoine Steel, valamint Kassai György műfordító, akinek József Attila verseit és írásait tartalmazó fordítói kötete "Aimez-moi" (Szeressetek engem!) címmel áprilistól kapható a francia könyvesboltokban.

 

A konferenciát csütörtök este "Mítoszok és lázadások. Fiatal költők és József Attila" címmel irodalmi est zárja a PMI-ben, amelyen fellép Jónás Tamás költő, Lackfi János költő-műfordító és Gubányi György gitárművész.

 

(MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár